Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:36 16 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Siteza DNA a lunii septembrie Mai multe persoane, implicate în dosare de corupţie

ro

10 Oct, 2016 16:00 1373 Marime text
Imagini pentru directia nationala anticoruptieBiroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna septembrie 2016, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1.    Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției  au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpaților:

    NICULAE PETRICĂ, NEAGU ION și BOBOC MIHAI - ANDREI, cercetați sub control judiciar, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

    În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 28 decembrie 2015 – 2 martie 2016, cei trei inculpați au pretins 16.500 euro din care au primit 1.500 de euro de la o persoană (martor), lăsând-o să creadă că au influență asupra unui procuror din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Structura Centrală și că îl vor determina pe magistrat să urgenteze efectuarea urmăririi penale într-un dosar în care se cercetau fapte de corupție presupus a fi săvârșite de o anumită persoană, să se sesizeze cu privire la noi infracțiuni de corupție presupus a fi săvârșite de aceeași persoană, apoi să propună arestarea preventivă și să trimită în judecată aceeași persoană pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

Pretinderea și primirea banilor a avut loc în contextul în care martorul intenționa să candideze pentru prima dată la alegerile locale pentru funcția de primar, iar persoana care i-a fost prezentată de către inculpați ca având probleme de natură judiciară (fictive) era primarul în funcție și posibil contracandidat.
 
În prezenţa apărătorilor aleși, Niculae Petrică, Neagu Ion și Boboc Mihai - Andrei au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate de câte 3 ani pentru primii doi inculpați respectiv 2 ani și 6 luni închisoare, pentru ultimul, cu suspendarea executării pedepselor sub supraveghere, pe durata unor termene de supraveghere de 3 ani precum şi cu forma de executare a acestora.
 
         Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Niculae Petrică, Neagu Ion și Boboc Mihai - Andrei vor presta, o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile.
 
         În cauză, s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani ce aparțin inculpaților în vederea confiscării speciale.
 
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpații Niculae Petrică, Neagu Ion și Boboc Mihai – Andrei, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul București.
 

       2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției  au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei
 
 POSTOLACHE CRISTINA-LUCIANA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
 - folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, dacă fapta are care rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte),
 - fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte).
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada august-septembrie 2015, în cadrul derulării a două proiecte finanțate din fonduri europene, inculpata Postolache Cristina-Luciana și alte persoane au falsificat prin contrafacere, cu ocazia semnării şi completării, un număr total de 240 înscrisuri din care reieșea că un număr de 55 de persoane au participat la cursuri de formare profesională și au susținut examenele inițiale și finale, teoretice și practice.
Cursurile, care aveau ca obiect dobândirea de cunoștințe ca lucrători în comerț, nu s-au desfășurat în realitate.
 
Ulterior, documentele respective au fost folosite de către inculpată pentru a obține pe nedrept, atât pentru ea cât şi pentru alte persoane, fonduri europene în valoare de 99.495 lei.
 
În prezenţa apărătorului ales, inculpata Postolache Cristina-Luciana a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:
 
          - 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la data rămânerii definitive a hotărârii de admitere  a acordului de recunoaştere a vinovăţiei, a drepturilor de: a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
 
         Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Postolache Cristina-Luciana va presta, o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile.
          
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpata Postolache Cristina-Luciana, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Giurgiu.
 
În același dosar, la data de  09 iunie 2016, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane printre care și Ionescu Laurențiu-Costel, la data faptelor director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Giurgiu, din municipiul Giurgiu și președinte al Comisiei Județene Giurgiu de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulților (comunicat nr. 7457 din de  09 iunie 2016).
 

3.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
HUMĂ MIHAI și  MANTU SPIRU, la data faptelor președinte respectiv vicepreședinte al consiliului de administrație al S.C. ARCADA COMPANY S.A. Galați, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
 
BOSTAN MIHAI și PASCU CĂTĂLIN – MIHAI, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
 
SCUTARU VIOREL, OGLAN ELENA, ANGHEL ANCUȚA – CORNELIA, BERGHIA PAUL – MARIAN, VÂRLAN TUDOR, SANDU (fostă CHIPER) LUCICA, MARTA NICULAE – ALEXANDRU, ENACHE ADRIAN, DECHER PETRU, VOVEC DANIELA și IACOB ȘTEFANA, funcţionari publici, membri ai comisiei de recepţie formată din reprezentanţi ai unor instituţii publice, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
 
S.C. ARCADA COMPANY S.A, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În cursul anului 2011, în cadrul unui contract de lucrări vizând reconstrucția infrastructurii rutiere distruse de inundațiile din anul 2005 în județul Vrancea, finanțat de Comisia Europeană, S.C. Arcada Company S.A., prin reprezentanții săi legali, inculpații Humă Mihai și Mantu Spiru, a depus la autoritatea contractantă - Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, mai multe documente false (proces – verbal pentru verificarea calității lucrărilor, situația de lucrări la terminare, etc.) în scopul de a dovedi îndeplinirea obligațiilor asumate prin contractul de finanțare.

 Cu aceste documente se atesta, în mod nereal, executarea unei lucrări de plantare a 30.000 de puieți de salcâm, ca lucrare de consolidare aferentă unui pod.

În realizarea demersului, reprezentanții S.C. Arcada Company S.A. au beneficiat și de sprijinul inculpaților Bostan Mihai și Pascu Cătălin – Mihai, care, în calitate de șef, respectiv diriginte de șantier, au falsificat, cu bună-știință, un proces – verbal de verificare a calității lucrărilor în care au consemnat că „lucrarea de plantare puieți s-a executat conform proiectului, respectând caietul de sarcini și normativele în vigoare”.

 În realitate, lucrarea nu a fost executată. Cu toate acestea,  la terminarea lucrărilor, comisia de recepție din care făceau parte inculpații Scutaru Viorel, Oglan Elena,  Iacob Ștefana,  Anghel Ancuța – Cornelia,  Berghia Paul Marian,  Vârlan Tudor,  Sandu (fostă Chiper) Lucica, Marta Niculae – Alexandru, Enache Adrian,  Decher Petru și Vovec Daniela, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, a propus admiterea recepției, fără obiecțiuni și fără a întocmi anexa lucrărilor neexecutate. 

Procedând în această manieră, membrii comisiei au creat un folos necuvenit în patrimoniul S.C. Arcada Company S.A. Galați, constând în contravaloarea lucrărilor de plantare și întreținere puieți salcâm, în cuantum de 138.600 euro.
 
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 138.600 de euro, virată de reprezentanții S.C. Arcada Company S.A. în contul unei unități bancare la dispoziția Direcția Națională Anticorupție, suma consemnată reprezentând indisponibilizarea contravalorii prejudiciului.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galați cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
 
 
4.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
AVÎRVAREI  IOAN, la data faptei reprezentant al cooperativei agricole “ARINIŞUL CĂLIMANI” pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
 
PLATON STELU și ŢĂRAN FLORIN, la data faptelor primar al Municipiului Topliţa respectiv şef Birou Agricol, Cadastru, Păşuni, Agenţi Economici  din cadrul aceleiași instituții, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals intelectual,
 
Cooperativă Agricolă “ARINIŞUL CĂLIMANI”, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
La data de 14 septembrie 2009, inculpatul Avîrvarei  Ioan, în calitate de reprezentant al Cooperativei Agricole “Arinişul Călimani”, a completat, semnat și a depus mai multe documente false la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru un teren de 758,56 ha, reprezentând pajişti permanente, ce aparținea în realitate municipiului Toplița.
Inculpatul a beneficiat și de sprijinul celorlalți doi inculpați care au întocmit și i-au pus la dispoziție documente false din care rezulta că Primăria municipiului Toplița a transferat terenul în suprafața de 758,56 ha Cooperativei Agricole “Arinişul Călimani”.
Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care nu exista nicio asociere între cooperativa reprezentată de inculpatul Avîrvarei  Ioan şi municipiul Topliţa şi nici nu era încheiat vreun contract de închiriere/arendare/concesionare între aceasta şi Consiliul Local Topliţa.
De asemenea, la momentul respectiv, Cooperativa Agricolă “Arinişul – Călimani” nu deţinea animale în proprietate şi nu era înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor.
Procedând în această manieră, inculpatul Avîrvarei  Ioan a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 613.878 lei.
 
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Avîrvarei  Ioan și Platon Stelu.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
 
5 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
LUCCHELLI EUGENIO, la data faptei administrator al SC Terra Nord 2005 Srl, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals in înscrisuri sub semnătura privata, in forma continuată,
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,
 
SC Terra Nord 2005 Srl, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals in înscrisuri sub semnătura privata, in forma continuată,
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2010 – 2013, inculpatul Lucchelli Eugenio, în calitate de reprezentant legal al SC Terra Nord 2005 SRL Iași, în cadrul proiectului “,, Achiziţie instalaţie de foraj şi echipamente specifice forajului pentru realizarea de minipiloţi şi puţuri de adâncime" finanțat din fonduri nerambursabile, a depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est mai multe documente false, fapte ce au avut drept consecinţă obţinerea pe nedrept, de către acesta, a unor fonduri europene nerambursabile în valoare de 836.458,20 lei.
Inițial, pentru a-și acoperi și cota de contribuţie proprie necesară realizării proiectului, inculpatul Lucchelli Eugenio a solicitat reprezentanților unei companii italiene, câștigătoare a licitației, achiziționarea unui utilaj de foraj uzat.
Din cauza refuzului acestora, inculpatul a ”anulat” pur si simplu procedura de atribuire a contractului.
Întrucât perioada de implementare a proiectului se apropia de final, inculpatul Luchelli Eugenio a prezentat Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est mai multe documente false și inexacte, în vederea obținerii, în condiții nelegale, a prelungirii termenului de implementare a proiectului cu încă șase luni.
Ulterior, beneficiarul a achiziționat un alt utilaj, de la o alta societate comercială din Italia, depunând și de această dată la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est documente false, privind achiziționarea, recepționarea și punerea în funcțiune a respectivului utilaj, o parte din ele completate la instigarea acestuia de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor.
Cererea de rambursare depusă de SC Terra Nord 2005 SRL a fost înregistrată la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est la data de 08 ianuarie 2013, valoarea totală eligibilă a proiectului fiind de de 1.105.205 lei, din care valoarea nerambursabilă acordată prin FEDR a fost de 840.000 lei şi contribuţia proprie a beneficiarului de 265.205 lei.
În cuprinsul acesteia au fost declarate cheltuieli eligibile în sumă totală de 836.458,20 lei, din care achiziţia de echipamente de la firma italiană avea valoarea de 832.294,20 lei fără TVA.
Întrucât valoarea totală a achiziţiilor efectuate a fost mai mică decât valoarea finanţării nerambursabile contractate inculpatul nu a mai trebuit să justifice cheltuirea contribuţiei proprii la cererea de rambursare.
 
Până în prezent, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - Direcţia Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional nu s-a constituit parte civilă în cauză.
 
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei MARIN ELENA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
La data de 21 martie 2016, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a unui dosar penal, mediatizat prin comunicatul nr. 350/VIII/3 din 24 martie 2016, care – i privea pe inculpații Mihalcea Florica, Buciumeanu Ilie, Constantin Elena și Costache Ionel Cristian, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea mai multor infracțiuni asimilate celor de corupție, infracțiuni de fals și uz de fals.
În cauza respectivă, în timpul urmăririi penale,  inculpata Marin Elena a fost audiată în calitate de martor, ocazie cu care aceasta a susţinut că a înscris în fişa de punere în posesie suprafeţele indicate de Costache Ionel Cristian (în acea perioadă primar al comunei Tărtășești, județul Dâmbovița), ca făcând parte din extravilan, deşi i-a atras atenţia acestuia că unele  suprafeţe se aflau în intravilanul localităţii.
În cursul lunii aprilie 2016, inculpata Marin Elena a formulat și depus la DNA un autodenunț în care a revenit asupra aspectelor esenţiale cu privire la care a fost audiată în calitate de martor. Prin aceste demers inculpata nu a urmărit decât să-l ajute pe Costache Ionel Cristian în scopul îngreunării tragerii la răspundere penală pentru infracţiunile reţinute în sarcina sa, în sensul susţinerii nereale a neimplicării lui în acţiunile ilicite ce i-au fost reţinute.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Ploieşti, unde se judecă și dosarul principal, amintit mai sus.
 

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
SURDOAEI IOAN, la data faptei administrator al SC Forest Marian SRL pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
 
SC FOREST MARIAN SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
 
LUPAȘCU CORNEL și ULICIUC PETRICĂ, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În cursul anului 2008, inculpatul Surdoaei Ioan, în calitate de administrator al SC Forest Marian SRL, în cadrul proiectului “,,Achiziţie de utilaje pentru exploatarea forestieră în localitatea Cristeşti, jud. Botoşani”  finanțat din fonduri nerambursabile, a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit mai multe documente incomplete și false, fapte având drept consecinţă obţinerea pe nedrept, de către acesta a unor fonduri europene nerambursabile în valoare de 1.077.205 lei.
Concret, pentru a maximiza bugetul acelui proiect, inculpatul a ataşat la cererea de finanţare ofertele unor societăţi al căror obiect concret de activitate nu avea nimic în comun cu efectuarea de acte de comerţ cu utilaje specifice dotării unei exploataţii forestiere. Practic, au fost ataşate nişte înscrisuri conţinând sumar caracteristicile tehnice de bază ale utilajelor necesare, fără menţionarea elementelor concrete care să permită identificarea acestora în plajele de categorii şi preţuri folosite de furnizorii şi distribuitorii autorizaţi.
Ulterior, în urma organizării procedurilor de achiziţie a bunurilor necesare implementării proiectului, a fost desemnată ca şi câştigătoare societatea administrată de inculpatul Uliciuc Petrică, care a livrat doar scriptic utilajele respective.
În realitate, acestea fuseseră achiziţionate în mod direct de la furnizor de către beneficiarul SC Forest Marian SRL.
De precizat este faptul că, pentru mărirea cheltuielilor eligibile şi implicit a contribuţiei din fonduri europene nerambursabile, în circuitul comercial dintre furnizorii iniţiali și beneficiar au fost introduse firmele administrate de inculpații Lupașcu Cornel și Uliciuc Petrică în scopul strict de a maximiza preţul utilajelor la nivelul menţionat în cuprinsul bugetului din conţinutul cererii de finanţare.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.077.205 lei sumă la care vor fi adăugate dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective, conform Codului de procedură fiscală.
 
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii