Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:57 17 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 26 octombrie 2015 Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Cine a fost. De unde vine şi ce înseamnă numele

ro

26 Oct, 2015 01:18 1196 Marime text
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie. A trăit în timpul împăraţilor Diocletian (284-305) şi Maximian (286-305).

Din viaţa sa, înscrisă în Sinaxare, aflăm că a fost fiul prefectului din Tesalonic. După moartea tatălui său a fost numit guvernator al Tesalonicului. Ţinând seama de faptul că Dimitrie nu a ascuns că este creştin, a fost întemniţat. În vremea aceea, creştinii erau trimişi să lupte cu gladiatorii. În aceste lupte, creştinii erau victime sigure. Potrivit tradiţiei, Nestor - un tânăr creştin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Dimitrie îl va insemna cu semnul sfintei cruci pe frunte şi îi va spune: "Du-te şi pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi". Prin rugăciunele Sfântului Dimitrie, Nestor reuşeşte să-l străpunga cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian porunceşte ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu suliţele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, in Serbia), iar moaştele sale au fost aduse în Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuală în care se afăa moaştele Sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puţin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1493 şi redată cultului creştin în 1912.
Când vine vorba de Sfântul Dimitrie, grecii afirmă că trebuie să vorbim de doi sfinţi distincţi: Sfântul Dimitrie de la Tesalonic, fiul guvernatorului, cinstit pe 26 octombrie şi Sfântul Dimitrie de la Sirmium, diacon care şi-a dat viaţa pentru Hristos şi este pomenit pe 9 aprilie. Nu ştim daca această ipoteză a grecilor este adevarată.

Originea numelui Dimitrie
Originea numelui Dimitrie e grecească şi aminteşte de vechea zeiţă Demeter. Creştinismul a impus numele masculin Demetrios, explicat uneori ca simplificare a lui demometer, "maica poporului” (demos = popor; meter = mamă), pronunţat în neogreacă dimomitir. La noi, pe langa numele bărbăteşti Dumitru, Dimitrie (cu prescurtări ca Mitrea, Mitru, Mitu, Dima şi diminutive ca Mitruş, Mitruţ, Mitrel, Mitrică, Mituş, Mitel, Mitică, iar uneori Mitty, sub influenţa occidentală), exista şi numele femeiesc Dumitra (de unde Mita şi alte forme diminutivate).
Sursa: Calendar Ortodox
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii