Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:27 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Cristian Crăciun, despre cazul militarului în post, rămas fără armă

ro

23 Mar, 2022 14:06 2818 Marime text
Cristian Crăciun

Cristian Crăciun, președintele Sucursalei Constanța a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir“ este invitatul de astăzi de la emisiunea ZIUA LIVE.

Sâmbătă seara, 19 martie 2022, un militar care asigura paza Centrului 110 Comunicații și Informatică Mamaia Sat, structură a Statului Major al Forțelor Navale, a fost atacat în post și deposedat de arma din dotare, un pistol mitralieră, dar și de muniția de război pe care o avea asupra sa.
 
Constanța, dar și alte patru județe din țară, au fost împânzite de forțele de ordine, care au instituit filtre rutiere, dar și la intrarea în magazine, pentru prinderea suspectului.
 „Impresiile mele sunt cele formate în urma articolelor apărute în presă. Cu siguranță cineva are o vină. Sigur este o cercetare care va lămuri ce s-a întâmplat acolo”, a precizat Cristian Crăciun

El a menționat că nu poate fi dată la o parte nicio suspiciune, toate acestea având nevoie de verificare. 

„Aseară s-au ridicat filtrele, s-a încetat căutarea armei în trafic, semn că e posibil să se meargă pe o altă pistă”, a adăugat acesta.

„Cercetările dintr-un astfel de dosar nu pot fi făcute publice. Mai ales că vorbim de procurori de la parchetul militar, de personal al armatei române. (...) Nu putem decât să fim liniștiți, să mergem înainte pe mâna anchetatorilor, să-i lăsăm să lucreze. (...) Am încredere că și arma va fi găsită”, conform acestuia.

Cristian Crăciun a spus că un militar trebuie să respecte întocmai regulamentul militar, încălcarea de consemn fiind pedepsită, fiind de părere că nu s-a respectat în acest caz. 

Potrivit veteranului, consemnul general este „un regulament care trasează niște obligații, niște limite legale, în interiorul cărora poți să acționezi. (...) are ca scop reglementarea din punct de vedere general al tuturor aspectelor, iar consemnul particular se referă exact la acel post de pază - delimitează perimetrul, patricularitățile și așa mai departe”.

Președintele Asociației Veteranilor Militari Constanța consideră că ar putea fi vorba despre o faptă premeditată. 

„Dacă este să analizăm prima declarație care a apărut în presă a militarului și comunicatul oficial MApN, cum că autorul ar fi avut o cagulă, o armă albă și ar fi sărit gardul printr-un anumit loc, putem ajunge la o primă concluzie că a fost premeditată. (...) Și atunci, tipologia spune că ar fi fost premeditată fapta. Dacă a existat un astfel de autor, sau dacă există”.

„Dacă există un astfel de suspect, e posibil. Inclusiv acest astept (pregătire militară - n.r.) se analizează”

„În cazul de față nu putem să vorbim de presiunea psihică suportată doar de o persoană. (...) Acum ne aflăm și într-un anumit context... (...) să amplifice presiunea psihică existentă până la apariția acestor evenimente”, a adăugat el.

„Presiunea psihică este normală în astfel de situații. (...) Există această presiune din dorința de a repara răul făcut. Dacă nu avem elemente să obținem toate datele, să ajungem la adevăr, vom fi sub presiune psihică mai mult timp”

Totodată, el a afirmat că autoritățile apelează la diferite mecanisme pentru a afla adevărul.  

„Din păcate, de foarte multe ori, noi suntem obișnuiți să stăm pe margine și să aruncăm pietre, ba cu noroi. Nu doresc nimănui să ajungă în pielea respectivului” 

Despre cazul minelor din Marea Neagră

„Autoritățile au emis o informare care, pe canale de specialitate, au fost trimise spre autoritățile competente - tot ceea ce ține de domeniul maritim”, a precizat Cristian Crăciun. 

În ceea ce privește răspunsul autorităților locale în cazul armei furate, președintele Asociației explică faptul că „este o procedură standard. Este un protocol care se implementează imediat, de mai multe tipuri de instituții”.

„Aproape toate armele s-au găsit, de fiecare dată”, a concluzionat acesta. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii