Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj INSCOP Românii vor stagiu militar pe bază de voluntariat

ro

31 Jul, 2015 09:33 1552 Marime text
 
Populaţia României este mult mai dipusă decât cea din ţările Occidentale să participe la operaţiuni NATO în sprijilor unor ţări aliate care ar fi eventual atacate, arată Barometrul INSCOP Researche realizat la comada ziarului „Adevărul", potrivit România TV.

79,4% dintre români au o părere bună despre iniţiativa introducerii stagiului militar pe bază de voluntariat (15,1% o părere proastă, 5,5% nonrăspunsuri). Cifra nu este neapărat surprinzătoare în contextul în care suportul românilor pentru armată este semnificativ şi în condiţiile în care, după cum arătau analizele Inscop din primăvară, un procent semnificativ dintre români ia în considerare necesitatea reintroducerii unei forme de stagiu militar.

Din acest punct de vedere, soluţia cu stagiul militar pe bază de voluntariat ar putea fi cea mai legitimă, rezolvând atât dezideratul întăririi armatei, cât şi pe cel de asociere a tinerilor care încă sunt în căutarea unei modalităţi de integrare socială cu un fenomen instituţional şi socializator puternic.

55,8% dintre români percep pozitiv măsura SUA de a trimite soldaţi şi armament greu la graniţa NATO (inclusiv în România), desigur având în vedere situaţia din Ucraina şi ameninţările Rusiei vis-a-vis de o serie de ţări membre NATO. 28,4% percep negativ această măsură, 15,8% nu răspund. 66,8% dintre respondenţi sunt de acord cu afirmaţia „în cazul implicării României într-un conflict militar, aş susţine orice acţiune a armatei române" (21,2% nu sunt de acord, 11,9% nonrăspunsuri).

De asemenea, 64,6% declară acord cu afirmaţia „în cazul în care un stat membru NATO e atacat, România trebuie să ajute acel stat prin toate mijloacele civile şi militare" (20,3% nu sunt de acord, 15,1% nonrăspunsuri).



Sursa: România TV
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii