Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:47 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Fete, în pas de defilare! Antrenoarea Niculina Chiricuță, sublocotenent în rezervă. Amintiri din perioada armatei (galerie foto)

ro

25 Mar, 2020 00:00 6253 Marime text

Fosta antrenoare de atletism din Constanța Niculina Chiricuță, ieșită la pensie în septembrie 2018, a făcut armata în tinerețe! Înainte de Revoluție, serviciul militar era obligatoriu și pentru fete, dacă ele deveneau studente. În această situație, ca absolvente  de liceu admise in instituții de învățământ superior, fetele îndeplineau un stagiu militar cu termen redus, pe perioada facultății.

Niculina Chiricuță, pe atunci atletă, dar și alte colege de-ale sale, studente la Institutul Pedagogic Constanța (IPC) - Secția de Educație Fizică, unele sportive, altele nu, au făcut armata în perioada 1975 - 1978, cât timp au fost la facultate. „În acest interval, am efectuat pregătire militară o zi pe săptămână. Făceam instrucție undeva în spatele Institutului, dar și pe plajă ori la o unitate militară din Constanța, unde ne familiarizam cu armele. Eram numai fete. Am ieșit însă, pentru activități specifice, și în afara municipiului, undeva în județ. La final, am primit livretul militar, încheind armata cu gradul de sublocotenent. La început, ne-a fost destul de greu. Uneori, mergeam pe jos, prin Constanța, de la Institut până la unitatea militară. La întoarcere, dam fuga să ne spălăm, dar nu era apă caldă. Însă le-am dus. Îmi aduc aminte cu plăcere de comandantul nostru, o doamnă, care ne făcea să nu privim armata ca pe o povară. Era un psiho-pedagog foarte bun“, povestește Niculina Chiricuță.

Cu ce s-a încheiat aventura


Aceasta a fost colegă de cameră în Institut, dar și de armată, cu buna sa prietenă Stana Mihăilescu, maratonistă, iar apoi și ea antrenoare de atletism. Alături de cele două au mai făcut armata în această grupă de fete studentele de atunci Elena Calimente (care acum este în Luxemburg), Otilia Ciulianu, Mihaela Răducanu, Mioara Boescu, Marina Rotaru, Afrodita Marcoșanu, Violeta Rădulescu, Maria Arău, Mioara Bondoc, Maria Samungi (atletă), Mariana Albu, Maria Popan, Mariana Cartoafă (voleibalistă), Mariana Sandu (gimnastă) Eugenia Tăbuci și altele. După absolvirea IPC, fetele au participat, pe linie militară, la o ultimă acțiune, o convocare metodică de două săptămâni, pentru verificarea cunoștințelor în vederea acordării gradului de ofițer sau subofițer în rezervă, în condițiile stabilite prin Statutul corpului ofițerilor și Statutul corpului subofițerilor. După care aventura studentelor în armată s-a încheiat.   

Fetița de la Mărăcineni câștiga toate crosurile


Acum în vârstă de 64 de ani, Niculina Chiricuță avea 20 de ani când a intrat la facultate. Cunoscutul specialist în atletism din Constanța este de loc din județul Buzău, comuna Mărăcineni. Calitățile sale atletice au sărit în ochi încă din perioada școlii generale, iar profesoara sa de sport, Neli Dumitru, o ducea la concursuri la Buzău, la cros, prin clasa a șaptea - a opta. Micuța Nina câștiga mereu, astfel că a fost luată apoi la Liceul de Educație Fizică de la Buzău, unde s-a dedicat atletismului. „Primul meu antrenor, la liceu, a fost domnul Tudorie, iar apoi am lucrat cu Constantin Buzu“, povestește Niculina Chiricuță, care avea să devină o atletă de mare valoare, multiplă campioană și medaliată națională, în special la probele de 100 m și 200 m. A participat și la ediții ale Cupei Europei, dar și la Universiada de vară din 1981.

Noua stea a sprintului. A învins-o pe Anișoara Cușmir


La Constanța a ajuns pentru a urma IPC, iar pe litoral a concurat la cluburile Știința Constanța (unde i-a avut antrenori pe Titi Mihail și Dan Ciocan) și la Farul Constanța (unde a pregătit-o Adrian Samungi). Rezultatele deosebite ale Niculinei Chiricuță erau subliniate în presa vremii. „Niculina Chiricuță se arată noua stea a sprintului nostru, câștigătoare (după 100 m) și în proba de 200 m, cu 23,71“ (la finalele Daciadei, de pe stadionul Republicii din București) și „Dintre noii campioni ai Daciadei la seniori remarcăm performanțele (...) Niculinei Chiricuță, neașteptată învingătoare (în fața Anișoarei Cușmir și altor favorite) pe 100 m plat, cu 11,66“, se scria în iunie 1981.

Trei titluri republicane


„Reprezentanții atletismului constănțean, în principal sportivii cluburilor Farul și Știința, au avut în general evoluții bune, cea mai frumoasă comportare aparținând atletei Niculina Chiricuță (Farul), premiată cu trei medalii de aur, trei titluri republicane, în probele de 100 m plat, 200 m plat și 4X400 m. De altfel, reprezentanta clubului Farul s-a situat printre protagonistele actualelor întreceri, evoluția ei fiind remarcată de către specialiștii prezențiîn tribunele stadionului“, este o altă referire din presă.

A contribuit și la recordul de la 4X400 m


„Niculina Chiricuță - revelația actualelor campionate“, este titlul unui alt articol, în care se menționează: „Urcând de trei ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, sportiva constănțeană Niculina Chiricuță poate fi denumită, pe drept cuvânt, performera actualelor campionate de atletism ale României, întreceri care s-au desfășurat sub genericul amplei competiții a «Daciadei». Concurând la două probe individuale (100 m și respectiv 200 m) și la o probă pe echipe (4X400 m), atleta constănțeană a obținut trei medalii de aur, trei titluri de campioană a României, succes ce o situează în rândul sportivilor de excepție ai mișcării de educație fizică din județ. De remarcat că, prin evoluțiile ei, în cele mai rapide probe din atletism, Niculina Chiricuță a contribuit și la obținerea unui nou record în proba de 4X400 m, acolo unde echipa de ștafetă a clubului Farul, formată din Maria Samungi, Adriana Stancu, Iulia Ionescu și Niculina Chiricuță, a ocupat primul loc“.  

Rezultate deosebite și ca tehnician                  


În 1982, Niculina Chiricuță a încheiat activitatea de sportivă și s-a dedicat celei de antrenoare, activând, de atunci și până în 2018, la actualul Liceu cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanța (care înainte se numea Școala Sportivă nr. 2). Niculina Chiricuță a avut rezultate deosebite  și ca tehnician, pregătind, de-a lungul anilor, sportivi și sportive ca Iris Sava, Ruxandra Mușat, Ramona Stancu, Alexandru Valah, Corina Straton, Elena Costea, Daniel Odagiu, Carmen Botea, Mariana Gudamu, Alexandru Straton, Gelu Ciupitu, Cristi Boboc, Andreea Timofei, Maria Timofei, Robert Bârsă, Dragoș Silvestru și mulți-mulți alții. „Am avut generații foarte bune. Am fost extrem de apropiată de elevii mei, sufletistă. Am lucrat foarte bine cu ei. Am trăit vremuri frumoase alături de ei, dar și de colegii mei“, încheie Niculina Chiricuță.  

Sursa foto: colecție personală Niculina Chiricuță 

Citește și:

Antrenoarea Niculina Chiricuţă îşi serbează astăzi ziua de naştere

Două medalii şi două recorduri personale! Atleta Maria Timofei, de la Constanţa, a devenit campioană naţională (galerie foto)

Medaliat la Naţionale, cu record personal şi barem de Europene Constanţa a adoptat sportivul care a băgat spaima în Balcani (galerie foto)

Atleta Andreea Timofei, semifinalistă la Mondiale

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii