Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:42 27 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Preoți dobrogeni în Primul Război Mondial”

ro

11 Feb, 2016 23:41 878 Marime text
La împlinirea unui secol de la intrarea României în Primul Război Mondial, Arhiepiscopia Tomisului - Departamentul Cultural, în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, filiala Constanța şi Direcţia de Cultură a Consiliului Judeţean Constanţa organizează o serie de evenimente cu tema: „Preoţi militari dobrogeni în Primul Război Mondial”.

Duminică, 14 februarie, începând cu ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Constanța (str. N. Iorga, nr.1). După slujbă va fi evocată viața și activitatea preotului căpitan Ioan Roşculeţ.
La eveniment vor lua cuvântul: protosinghelul Maxim Vlad, Directorul Muzeului Militar Român „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța - Dr. Costin Scurtu, Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului- Ionuț Druche şi dna Mihaela Burlacu, consilier superior în cadrul Direcţiei de Cultură a Consiliului Județean Constanta şi scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Dobrogea.

Evenimentul, organizat de către Arhiepiscopia Tomisului - Departamentul Cultural, în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, filiala Constanța, și Consiliul Județean Constanța, este circumscris unei serii de comemorări a preoților militari dobrogeni care au luat parte la Primul Război Mondial. Până la această dată au fost deja amintiți: preotul căpitan (pr. cpt.) Anastase Popescu, pr. cpt. Alexandru Moroianu și pr. cpt. Bănică Roşescu.
 
Despre personalitatea părintelui Ioan Roșculeț  se știe că s-a născut la 25 septembrie 1879, în satul Șapte Sate, de lângă Brașov și a avut patru copii: Ion, Mircea, Eugenia și Nicolae. Licențiat în Teologie la București, a fost hirotonit preot pe seama bisericii din Mangalia, la 18 iunie 1907. În Primul Război Mondial a fost repartizat la Spitalul 9 Evacuare din Fetești, fiind avansat, în ziua de 1 ianuarie 1918, la gradul de căpitan asimilat. După terminarea războiului, doctorii de aici îl caracterizau astfel: Doctorul  Papiu - „Disciplinat, preot cult și pătruns de chemarea sa. A ținut numeroase predici. Totdeauna a fost lângă bolnavi și răniți, încurajându-i în suferințele lor. A îngrijit de cimitirul spitalului din Fetești, transformându-l într-un locaș demn pentru eroii ce odihnesc în el”, iar doctorul Mayer a adăugat: „Își îndeplinește serviciul cu multă conștiință, ocupându-se de răniții și bolnavii spitalului. Pentru buna sa conduită îl propun a fi înaintat”.
 
De-a lungul vremii a primit mai multe decorații: „Crucea Comemorativă a războiului 1916 -1918”, „Răsplata muncii pentru Biserică cl. I”, Ordinul „Steaua României” în grad de cavaler, Ordinul „Coroana României” în grad de ofițer, insigna „Cultul Eroilor”, pentru ca în anul 1910 să fie hirotesit iconom-stavrofor. A slujit la parohiile: „Sfântul Gheorghe” din Mangalia (1907 – 1920), „Sfinții Împărați” din Constanța (1920 – 1927) și „Sfântul Gheorghe” din Constanța (1927 – 1958). Preotul Ioan Roșculeț este și ctitorul bisericii „Sfântul Gheorghe” din Mangalia, unde a pus piatra de temelie în ziua de 14 septembrie 1914.
A murit în anul 1958 și este înmormântat în Cimitirul Central Constanța.

Ti-a placut articolul?

Comentarii