Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preotul căpitan Ioan Georgescu din Oltina, județul Constanța (galerie foto)

ro

19 May, 2018 00:00 5614 Marime text

Printre preoții militari dobrogeni mobilizați în Primul Război Mondial s-a numărat și preotul Ioan Georgescu, parohul bisericii „Sfântul Gheorghe” din comuna Oltina, județul Constanța.
 
Părintele Ioan Georgescu s-a născut pe 4 martie 1887. După absolvirea seminarului teologic, s-a căsătorit cu Elena, cu care a avut cel puțin doi copii: Mihail și preotul Traian, fost slujitor în orașul Țăndărei, județul Ialomița. A fost hirotonit preot pe 15 noiembrie 1911, pe seama parohiei Oltina, județul Constanța, unde a slujit până în anul 1944.
 
În anul 1916, a plecat pe front alături de Regimentul 15 Evacuare. Pentru curajul de care a dat dovadă în timp ce se afla în mijlocul bombardamentelor, pe 1 iulie 1917, la nici un an de la intrarea României în război, a fost ridicat la gradul de căpitan asimilat. Mărturie despre activitatea preotului Georgescu pe front stau cuvintele doctorului militar Beznea:
 
Prin dragostea creștinească, devotamentul, patriotismul și curajul ce a arătat, prin cuvântările patriotice ținute răniților și trupei, a știut să le insufle dragostea de țară și să le ridice moralul. În timpul bombardării spitalului de aeroplanele inamice la Cernavodă în 1916 și la Tecuci în 1917, unde spitalul a fost bombardat de artileria inamică de pe front, a fost nelipsit de la datorie, menținând moralul trupei și răniților”.
 
La sfârșitul războiului, părintele Georgescu s-a întors în Oltina, unde a slujit până la trecerea din această viață, fiind înmormântat în curtea bisericii. Pentru întreaga activitate pastoral-misionară a fost decorat cu „Crucea de război 1916 - 1918”, „Coroana României” și „Răsplata Muncii cl. II pentru învățământ”.
 
În biserica din Oltina se păstrează o cruce-troiță donată de preotul Traian Georgescu, fiul preotului Ioan Georgescu. La baza troiței sunt scrise următoarele cuvinte: „Donată Bisericii din com. Oltina, jud. C-ța, de preotul Iconom Traian Georgescu și soția sa Elisabeta Preoteasă din Oraș Țăndărei, jud. Ialomița, în memoria părinților Preot Iconom Ioan Georgescu și Elena Preoteasă”.

Pe 21 februarie 2016, în cadrul proiectului „Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial”, în parohia Oltina a fost comemorat preotul căpitan Ioan Georgescu. La eveniment au luat cuvântul: pr. Marin Cloșcă, parohul bisericii, protos. dr. Maxim Vlad, de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, pr. Emanuel Bodea, dr. Costin Scurtu, Șeful Filialei Constanța a Muzeului Militar Român „Regele Ferdinand”, și regretata Mihaela Burlacu.
 
Sursa foto: Ionuţ Druche
 
Despre Ionuţ Druche
Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citeşte şi:
 
Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea
 
Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“ „Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“
 
Preotul căpitan Nicolae Coadă
 
Biserica din satul Vlahi, judeţul Constanţa, transformată în spital militar inamic în Primul Război Mondial 

Biserica „Sfinții Împărați“ din Cernavodă, bombardată în Primul Război Mondial

 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii