Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:51 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

15 august - zi de sărbătoare învăluită în teroare pentru preoţi în timpul comunismului

ro

11 Aug, 2018 00:00 5418 Marime text
Sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului” reprezenta o zi de teroare pentru preoţi şi familiile lor în perioada comunistă, şi asta din cauza faptului că securiştii îşi completau norma de arestări în apropierea zilei de 23 august.
 Doar în noaptea de 15 spre 16 august 1952 au fost arestaţi şase preoţi dobrogeni: Constantin Coadă de la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Constanţa, Constantin Popescu de la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Constanţa, Victor Capus din Parohia Beştepe, jud. Tulcea, Constantin Bandrabur din Parohia Tudor Vladimirescu, jud. Tulcea şi preoţii cumnaţi Teodor Voineagu şi Dumitru Rogoveanu de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Medgidia.

Din datele prezente în Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului reiese că preotul Teodor Voineagu a fost arestat de trei ori în lunile august, după cum urmează: pe 15 august 1949, pe 15 august 1952 şi pe 22 august 1959.

Coralia Liliana Mazilu, fiica preotului Teodor Voineagu, povesteşte: „Mă frapa faptul că întotdeauna era arestat pe 15 august. Am întrebat după Revoluţie de ce de Sfântă Marie Mare? Devenise pentru noi o zi de chin. Mi s-a spus că în apropierea zilei de 23 August trebuiau adunaţi şi chinuiţi aceşti duşmani. Când se apropia această sărbătoare, tata îşi făcea bagajul şi aştepta. Era lucru mare dacă nu îl arestau în acea noapte”. Preotul Teodor Voineagu a trecut prin Colonia de muncă Midia şi Penitenciarul Constanţa.


Nadia Rogoveanu, fiica preotului Dumitru Rogoveanu, îşi aminteşte, cu greu, de acele momente: „În noaptea de 15 august 1952, pe la 12, au venit securiştii acasă şi, după ce au percheziţionat toată casa, l-au arestat pe tata, nevinovat. El politică nu a făcut, dar aşa păţeau intelectualii atunci... erau arestaţi. A fost dus în Colonia de muncă Midia, unde, din cauza condiţiilor, s-a îmbolnăvit. Ne temeam pentru viaţa lui. După eliberare a avut nevoie de o perioadă îndelungată de recuperare pentru a-şi putea relua munca la biserică”.


Dintre preoţii menţionaţi, arestaţi în noaptea de 15 spre 16 august 1952, unul nu s-a mai întors niciodată acasă. Este vorba de preotul Constantin Popescu, ctitorul Bisericii „Sfântul Andrei” din Constanţa. Soţia lui, preoteasa Aneta, nota într-un jurnal: „De trei săptămâni sunt singură. Chiar la data logodnei noastre, pe 15 august, noaptea, Costică a fost ridicat de autorităţi şi dus... Am crezut că această zi e ziua de fericită şi veşnică unire între noi. Niciodată nu aş fi crezut ca valurile acestei vieţi să fie aşa spumoase şi să mi-l smulgă de lângă mine, acum când aşteptam bătrâneţea”. Părintele Constantin Popescu a murit la doar două luni de la arestare în Penitenciarul Văcăreşti, familia lui fiind anunţată opt ani mai târziu, în anul 1960.

Indiferent de motivele pentru care erau arestaţi, de multe ori inventate, regimul comunist a reuşit să strecoare în sufletele celor consideraţi duşmani ai poporului, dar şi ale familiilor lor, sentimentul de teamă pentru propria viaţă, ceea ce a generat o nelinişte care îi bântuie încă pe cei ce au trăit acele timpuri. Deşi cu zâmbetul pe buze şi cu bucuria că a apucat să trăiască şi alte vremuri, Mazilu Coralia Liliana, fiica preotului Teodor Voineagu, mărturiseşte că ori de câte ori se apropie sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului” retrăieşte acele clipe tulburătoare în aşteptarea celor care veneau să-l ridice de acasă pe tatăl său.

Bibliografie

Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Dosar Preot Rogoveanu Dumitru
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Dosar Preot Voineagu Teodor
Sursă foto: Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Dosar Preot Voineagu Teodor

Despre Ionuţ Druche 

Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.

Citeşte şi:

Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“ „Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“

Preotul Vasile Nartea, 50 de ani în slujba Bisericii, la Mangalia (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii