Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:41 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Polițiștii s-au ”luptat” săptămâna aceasta cu infracţiunile economice

ro

30 May, 2015 16:05 758 Marime text
În ultima săptămână, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au continuat acţiunile pentru protejarea mediului de afaceri împotriva ilegalităţilor economice./ 143 de persoane bănuite de comiterea unor astfel de fapte sunt cercetate de poliţişti.

În perioada 22 – 28 mai a.c., în urma activităţilor desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 238 de infracţiuni economice.
 
143 de persoane sunt bănuite de comiterea acestor fapte, dintre care 31 au fost reţinute şi 7 au fost arestate.
 
Poliţiştii au constatat 95 de infracţiuni de evaziune fiscală, 53 de fapte prevăzute de Legea nr. 656/2003 privind spălarea banilor, 24 de înşelăciuni, patru infracţiuni de complicitate la înşelăciune, nouă infracţiuni prevăzute de Legea nr.86/2006 privind Codul Vamal, patru delapidări şi o complicitate la delapidare.
 
De asemenea, poliţiştii cercetează 14 infracţiuni de contrabandă, 8 fapte de fals material în înscrisuri oficiale, trei falsuri în înscrisuri sub semnătură privată şi o instigare la comiterea acestei infracţiuni, un fals intelectual, 7 uzuri de fals, 2 infracţiuni prevăzute de Codul Muncii, o infracţiune prevăzută de Codul Fiscal şi 2 infracţiuni prevăzute de Legea 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice.
 
Au fost constatate două infracţiuni prevăzute de Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sancţionarea faptelor de corupţie, 2 abuzuri în serviciu, 2 conflicte de interese, o infracţiune de dare de mită, una prevăzută de O.U.G. 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale şi o infracţiune de abuz de încredere.
 
Cu titlu exemplificativ:
 
La data de 27 mai a.c., polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – Inspectoratul General al Poliției Române, împreună cu reprezentanţi ai Oficiului Fiscal Bonn–Germania au efectuat 7 percheziţii în Bucureşti şi judeţul Giurgiu, la reprezentanții unei societăți, care comercializează autoturisme second-hand, implicați în săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală.
 
Din cercetări s-a stabilit că, în perioada 2013 - 2014, persoanele bănuite ar fi importat în numele societăţii româneşti peste 50 de autoturisme de lux, fără ca aceastea să ajungă în realitate şi să fie înmatriculate în România, maşinile în cauză fiind vândute direct în Uniunea Europeană (preponderent Germania), pentru a beneficia de preţul redus obţinut prin neaplicarea taxei pe valoarea adăugată.
 
Acţiunea s-a desfăşurat în virtutea cooperării judiciare internaţionale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
 
La activităţi au participat luptătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi poliţiştii Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii