Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:24 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Polițist acuzat că plasa aspirină pisată în mașinile oprite pentru a primi șpagă

ro

21 Sep, 2016 09:44 1465 Marime text
Acuzații grave pentru om al legii din Ploiești. Polițistul este suspectat de procurori că ar fi plasat aspirină pisată în mașinile unor șoferi opriți în trafic cărora le cerea bani pentru a nu deschide în cauză dosare de trafic de droguri, informează jurnaliștii de la Observator de Prahova.
 
Scenariul desprins parcă dintr-un film, s-a derulat în  ultimii ani pe străzile din Ploiești. Polițistul în cauză se numește Ionuț Bucur, cunoscut sub porecla de Balon, care a activat la Secția 4 din Ploiești. Acesta a fost reținut inițial în luna august a acestui ani în urma unei acțiuni a Direcției Generale Anticorupție Prahova, coordonată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, scrie observatorph.ro.
 
Ionuț Bucur a fost trimis în judecată pentru luare de mită, în stare de libertate, dar sub control judiciar. Deși procurorii au cerut de două ori arestarea preventivă a polițistului, având în vedere gravitatea faptelor de care este acuzat, judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au respins propunerea și au considerat că Ionuț Bucur poate fi cercetat în stare de libertate pentru că nu reprezintă un pericol public.
 
Conform unui comunicat remis presei, Ionuț Bucur este acuzat de luare de mită (18 acte materiale) și abuz în serviciu. Banii erau solicitați de polițist de la diverse persoane, printre care și un om de afaceri, dar și un cunoscut interlop prahovean, pentru a nu continua cercetările în anumite dosare penale.
 
Printre dosarele "palmate" de Bucur se află și unul în care se făceau cercetări pentru viol. În acest dosar au fost trimiși în judecată alături de Ionuț Bucur alte șapte persoane, printre care și Pavel Bejan, un om de afaceri,administratorul unei societăți de construcții cu sediul în Bănești, dar și Dinu Gheorghe, cunosct în Ploiești drept Mugurel al lui Verginica, implicat în această vară într-o bătaie de stradă, în timpul căreia s-au folosit arme albe și nu numai, și care a avut loc în cartierul Vest din Ploiești. Acetia sunt acuzați de dare de mită.
 
Persoanele trimise în judecată toate în stare de libertate, cu excepția lui Mugurel al lui Verginica,  arestat în altă cauză,  sunt:
 
- Bucur Ionuț., cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, agent de poliție în cadrul I.P.J. Prahova – Poliţia municipiului Ploieşti, Secţia 4 Poliţie, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită (18 acte materiale) și abuz în serviciu.
 
- Stan Gabriel, cercetat în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și complicitate la abuz în serviciu;
 
- Bejan Pavel cercetat în stare de libertate, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită (7 acte materiale);
 
- Dănulescu Radu Gabriel, minor, cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită;
 
- Mecic Lucian, cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită;
 
- Dinu Gheorghe, cercetat în stare de libertate, arestat în altă cauză, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.
 
Conform Direcției Generale Anticorupție,  în perioada septembrie-decembrie 2015, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, Bucur Ionuț a pretins și primit de la inculpatul Bejan Pavel, în 9 rânduri, sume de bani, în cuantum de 16.700 lei, cu titlu de împrumut, și servicii constând în efectuarea de lucrări de racordare la canalizare și utilități edilitare la locuința situată în Vălenii de Munte, înscrisă pe numele socrilor săi, în valoare de 20.000 lei. De asemenea, B.I. a primit, în 7 rânduri, sume de bani în cuantum de 11.400 lei, în scopul neîndeplinirii corespunzătoare a atribuțiilor de serviciu și în vederea recompensării activității desfășurate, respectiv pentru a soluționa o lucrare aflată pe rolul Secției 4 de Poliție Ploiești, urmare a sesizării formulate de B.P., în mod favorabil acestuia din urmă.
 
La data de 15.09.2015, B.I. a aflat că inculpatul D.R.G., în timp ce conducea un autoturism fără a avea permis de conducere, a comis un accident rutier în urma căruia au rezultat pagube materiale și a părăsit locul accidentului. În acest context, inculpatul S.G. l-a determinat pe B.I. să pretindă și să primească de la D.R.G., prin intermediul său, suma de 4000 lei, pentru a nu-și îndeplini în mod corespunzător atribuțiile de serviciu, respectiv pentru a nu se sesiza din oficiu cu privire la comiterea de către sus numit a mai multor infracțiuni la regimul rutier. Ulterior, la data de 14.10.2015, S.G. l-a determinat pe B.I. să-și îndeplinească în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu în scopul obținerii unui folos. Astfel, polițistul a oprit în trafic autoturismul în care se afla D.R.G., a percheziționat, fără drept, acest autovehicul în care anterior se plasase un pliculeț cu aspirină pisată urmând ca, după găsirea acestui plic, să solicite suma de 4000 de euro de la D.R.G. pentru a nu aplica legea, respectiv pentru a nu constata o presupusă faptă de deținere de droguri. Ca urmare a atitudinii ferme de negare a faptei de către D.R.G., polițistul nu a mai pretins suma ce urma să o împartă cu S.G.
 
În data de 01.07.2016, B.I., având în instrumentare un dosar penal având ca obiect o infracțiune de viol, presupus comisă de S.M.A., i-a pretins inculpatului M.L, tatăl lui S.M.A., prin intermediul inculpaților S.G. și D.G., suma de 3.000 de euro pentru a nu-și îndeplini în mod corespunzător atribuțiile de serviciu în sensul de a face toate demersurile necesare pentru ca față de S.M.A. să nu se ia o nicio măsură preventivă privativă de libertate și, ulterior, să se dispună clasarea cauzei. În aceeași zi, D.G. a primit de la M.L. suma de 13.500 lei (echivalentul în lei al sumei de 3.000 euro), din care 9.000 lei i-a remis inculpatului S.G., pentru a-i remite lucrătorului de politie B.I., restul banilor păstrându-i pentru sine.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii