Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:47 18 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oare vom afla cât ne-au costat interceptările? Se vorbește de un miliard de euro...

ro

06 May, 2016 21:14 1009 Marime text
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, la forumul Eurosfat, că intenţionează să ceară declasificarea informaţiei referitoare la cât a costat infrastructura de interceptări.
 

"Ce intenţionez eu să fac şi cred că este obligaţia mea morală, dacă nu de altfel şi legală, de membru al CSAT, măcar să cer să avem o idee despre cât a costat infrastructura aceasta de la momentul în care ea a fost creată şi până în ziua în care vorbim, ca să avem o idee, pentru că, altfel, societatea nu va şti să aleagă. Noi ventilăm această sumă de un miliard de euro, eu am spus-o nu pentru că mi-a suflat-o cineva, ci pentru că am citit o informaţie publică. Deci, în acest sens, intenţionez să cer să se declasifice măcar informaţia cât a costat infrastructura", a afirmat ministrul Prună.

 
Referitor la solicitările privind desecretizarea hotărârilor CSAT cu privire la interceptări, ea a precizat că în nicio ţară hotărârile unui astfel de organism nu sunt declasificate în întregime.
 

"Ne putem plânge că aceste hotărâri sunt secrete. Asta este legea. Societatea poate cere, să vedem dacă societatea va rezolva acest lucru: să desecretizăm totul în această ţară. Dar, cu riscul de a fi criticată, vin şi spun că nicăieri în lume, în societăţile mature, hotărârile unui organism de tip CSAT nu sunt declasificate în întregime. Deci, să ne stabilim un standard, dar să fim serioşi: nu putem declasifica totul", a subliniat Prună.

 
Ministrul a precizat, la finalul forumului, că nu s-a referit la desecretizarea unor decizii CSAT.
 

"Nu ştiu să vă spun dacă aceste costuri sunt prinse în hotărâri CSAT, mă îndoiesc, vă spun sincer că mă îndoiesc că sunt prinse. Dar, dacă sunt prinse, va însemna, în cazul în care CSAT, prin ceilalţi membri, va fi de acord, o desecretizare parţială cu privire la costuri, ca să avem o idee despre ordinul de mărime: vorbim de 100.000, de un milion, de 100 de milioane sau un miliard, fără să sperii pe nimeni. Va fi scump însă", a adăugat Prună.

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii