Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:45 24 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu vor fi acoperite nici măcar 10% din pagubele secetei

ro

09 Sep, 2015 19:26 825 Marime text
 
Astăzi ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat faptul că despăgubirile din cauza secetei nu vor fi mai mari de 400 de lei/ hectar pentru persoanele fizice.
 
„Valoarea sprijinului nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, dacă vorbim de culturile de bază și aici mă refer la porumb și floarea soarelui. Dacă vorbim de cartofi, sfecla de zahăr sau legume, vor fi categorii diferite, unde despăgubirile ar trebui să fie un pic mai mari. Persoanele juridice vor primi un avans care nu va fi mai mare de 300 de lei în acest an, cu o mențiune: trebuie să fie asigurați. Dacă nu sunt asigurați, în conformitate cu regulamentul european, vor primi jumătate din această sumă. Pentru persoanele fizice, având în vedere că majoritatea nu este asigurată, avansul nu va fi mai mare de 200 de lei, în acest an”, a declarat ministrul agriculturii.
 
Însă Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, a afirmat că acestea nu acoperă nici măcar 10% din pagubă.

De asemenea, Daniel Constantin a spus că sprijinul din partea Comisiei Europene poate ajunge până la 80% din pierdere.
 
„Comisia Europeană a venit cu propunerea ca fiecare stat membru să poată plăti până la 70% din 16 octombrie, față de 50%, cât era până acum, însă niciun stat a spus că nu va putea termina controalele pe teren. Am solicitat o derogare prin care dorim să plătim după ce plătim controalele administrative, să nu mai așteptăm controalele pe teren. Dacă am plăti 70%, efortul ar fi uriaș, ceea ce ar însemna 1,119 miliarde euro, bani pe care ar trebui să-i plătim de la Bugetul de Stat, iar apoi Comisia i-ar returna în două luni. Eu am găsit un buget disponibil de aproximativ 850 de milioane de euro în momentul de față”, a mai specificat Constantin.Sursa foto: radioiasi.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii