Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evoluția ritmurile de vegetaţie ale culturilor agricole. Situația în Dobrogea

ro

12 May, 2024 17:25 687 Marime text
foto: Pixabay Seceta pedologică moderată şi puternică în cultura grâului de toamnă se menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, local în Muntenia, Dobrogea, precum şi în Transilvania, în timp ce la porumb rezerva de apă din sol se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol, relevă prognoza agrometeorologică, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 11 - 17 mai.

"Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 centimetri, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în Maramureş, Crişana şi Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul, nord-vestul, vestul, sudul, sud-vestul şi estul Munteniei, centrul, estul şi sud-vestul Dobrogei, izolat nordul şi sudul Olteniei, estul Moldovei.

Conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică) pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul şi sudul Munteniei, nordul şi centrul Dobrogei, estul şi sudul Transilvaniei.

În cultura de porumb, rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Deficite moderate de umiditate în sol se vor înregistra local în estul, sudul şi sud-estul Moldovei, estul Olteniei, sudul şi izolat nord-estul Munteniei, nord-vestul Banatului", spun meteorologii.

Ca urmare, ritmurile de vegetaţie ale culturilor agricole vor evolua în general normal în aproape toată ţara şi mai intens în zonele de câmpie, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla la alungirea paiului (70-100%), "burduf" şi înspicare (10-100%), precum şi înflorire (10-50%). Local, în sudul ţării se va semnala maturitatea în lapte (10-30%).

Cultura de rapiţă va parcurge înflorirea (50-100%), apariţia silicvelor (10-100%) şi formarea boabelor în silicve (10-30%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie, iar la floarea-soarelui se vor continua răsărirea (50-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (20-100%), precum şi înfrunzirea (4-10 frunze) în sudul şi vestul ţării.

În funcţie de data semănatului, porumbul va înregistra germinarea (70-100%), răsărirea (40-100%), formarea frunzei a treia (20-100%) şi începutul înfrunzirii (3-5 frunze).


În Transilvania şi Moldova, sfecla de zahăr îşi va continua răsărirea

Conform prognozei de specialitate, în Transilvania şi Moldova, sfecla de zahăr îşi va continua răsărirea (40-100%) şi dezvoltarea rozetei de frunze, iar la cartof predominante vor fi fazele de încolţire şi răsărire (30-100%), precum şi formarea primei perechi de frunze (10-100%).

În majoritatea plantaţiilor, la sâmburoase se vor semnala creşterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar în jumătatea de sud a ţării la soiurile timpurii de cireş se va semnala coacerea în "pârgă". Speciile de seminţoase se vor afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar şi formarea rodului.

Totodată, viţa-de-vie va parcurge creşterea frunzelor şi a lăstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor, totodată fiind posibilă declanşarea înfloririi la soiurile timpurii de masă.

"În general, lucrările agricole specifice se vor efectua în bune condiţii în cea mai mare parte a ţării, acestea fiind întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii", notează agrometeorologii.

Specialiştii recomandă, în această perioadă, următoarele lucrări: administrarea îngrăşămintelor minerale complexe (azotat de amoniu, NPK) la speciile de primăvară semănate în perioada optimă, efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi a dăunătorilor la culturile de câmp, precum şi în vii şi livezi, aplicarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile pomicole şi viticole şi continuarea verificării şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii de germinare.

În perioada 11 - 17 mai, vremea normală sub aspect termic va intra într-un proces de răcire treptată pe majoritatea suprafeţelor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 12 şi 19 grade la începutul intervalului, limite apropiate de normele climatologice, şi între 7 şi 18 grade în restul zilelor, valori mai scăzute cu până la cinci grade în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 11 şi 24 grade, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 2 şi 14 grade la nivelul întregului teritoriu agricol, valori mai scăzute în depresiunile nordice şi centrale.

În acelaşi timp, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va situa între 10 şi 18 grade, limite optime parcurgerii fazelor de creştere şi dezvoltare ale plantelor, îndeosebi la culturile de primăvară semănate până în prezent.

Până pe 17 mai, se întrevăd ploi locale, izolat cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara. Cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.


Sursa: Agerpres.ro 

Citește și:

Măsuri pentru gestionarea efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii