Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:47 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monedele in care trebuie sa investim in 2009

ro

04 Jan, 2009 21:02 1226 Marime text

Potrivit analiştilor de pe pieţele internaţionale, o atenţie sporită ar trebui acordată unor valute care s-au depreciat puternic în acest an şi anume lira sterlină, francul elveţian şi dolarul.

Surpriza cea mai mare ar putea veni de la lira sterlină. Într-un sondaj realizat de Bloomberg, dealerii de pe pieţele valutare cred că lira sterlină se va aprecia în 2009 cu 14% faţă de euro, după ce a suferit o pierdere de 24% în cursul acestui an. Mai mult, Deutsche Bank prognozează o întărire a lirei sterline de aproximativ 20% în cursul anului viitor. Practic, analiştii preconizează o revenire puternică a lirei sterline în 2009, iar acest lucru se va vedea şi pe piaţa din România.

Leul este cotat în mod direct doar faţă de moneda unică europeană, restul monedelor internaţionale fiind cotate indirect, prin înmulţirea celor două cursuri leu-euro şi euro-moneda respectivă. Totuşi, alţi analişti consideră că investiţiile în lira sterlină nu vor fi chiar atât de profitabile. Vlad Muscalu, senior economist în cadrul ING Bank România, crede că investiţiile în franci elveţieni ar putea da un randament mai mare, precontizând o apreciere a francului elveţian pe 2009. Pentru cei care au împrumuturi în franci elveţieni nu este profitabil, dar pentru cei care cumpără aceasta monedă, vor avea profit. Monedele emergente, cum este şi leul, sunt excluse.

Dolarul va învia în 2009

Dolarul s-ar putea aprecia şi el. „În privinţa yenului japonez, intervenţiile puternice din ultimul timp arată ca nivelul actual de apreciere a ajuns la un maxim", a declarat pentru Business Standard Vlad Muscalu. Anul trecut cele mai mari profituri au fost înregistrate de investiţiile în yeni japonezi şi în dolari americani. Practic, potrivit dealerilor, cele mai importante monede care se vor aprecia sunt lira sterlină, dolarul american şi francul elveţian. Şi moneda unică europeană se va aprecia în raport cu leul. Euro este aşteptat să spargă pragul de patru lei în 2009, economiştii consultaţi de Business Standard estimând pentru anul viitor un curs mediu de până la 4,5 lei/euro. Leul atinge unele dintre cele mai slabe valori faţă de euro din ultimii patru ani.

Mai exact, Banca Nationala a României a stabilit un curs de referinţă de 3,9964 lei pentru un euro, cursul întorcându-se la valoarea din 2004. Potrivit unui studiu realizat de ING, care analizează evoluţiile monedelor în 2009 pe pieţele internaţionale, dolarul este văzut pe un trend de apreciere faţă de moneda unică europeană. Economiştii ING de la Londra consideră că dolarul se va aprecia faţă de euro datorită pachetului de stimulente financiare pregătit de autorităţile americane.

Dacă economiştii chestionaţi de Bloomberg, dar şi cei de la Deutsche Bank mizează pe o întărire a lirei sterline de până la 20% faţă de euro, în schimb, economiştii de la ING văd o apreciere a lirei sterline, dar mult mai slabă. În acelaşi timp, deşi instituţiile bancare cer populaţiei să investească în lei, moneda locală este aşteptată să se deprecieze în continuare, potrivit estimărilor realizate de analişti. Această depreciere va fi specifică majorităţii monedelor emergente din Europa Centrala şi de Est, menţionează economiştii, informează standard.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii