Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:20 18 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lacul Albastru, monument al naturii, va fi introdus în circuitul turistic

ro

25 Aug, 2015 08:06 1390 Marime text
Lacul Albastru, monument al naturii situat la poalele Munților Gutâi, în apropierea vârfului Mogoșa (565 metri altitudine), va fi introdus în circuitul turistic județean. Cel puţin aşa a anunţat primarul orașului Baia Sprie, Dorin Pașca. El a arăta că "lacul Albastru, renumit pentru culoarea albastru-verzuie, având o particularitate hidrochimică ce-l face atractiv atât pentru turiștii români și străini merită a fi promovat ca destinație turistică. Lacul e situat în vecinătatea a două cabane  renumite pentru pârtiile de schi, iar accesul din DN 18 pe un drum lateral care comunică spre cele două stațiuni montane asigură accesul turiștilor până în marginea lacului".
Turiștii care doresc să ajungă pe jos pot folosi o potecă marcată, dar se pot orienta apelând la un panou informativ întâlnit chiar în centrul orașului Baia Sprie.
Specialiștii în geologie presupun că Lacul Albastru s-a format în perioada anilor 1919-1920 prin prăbușirea unor galerii de mină situate pe vechiul filon Domnișoara. Lacul cu o suprafață de 0,5 ha este străjuit de o pădure de gorun și pin, iar în jur lui s-a format un biotop specific. Apa lacului este puternic acidă având în conținut ioni de sulf, dar și o mineralizație sulfurată în care se regăsesc ioni de cupru care dau apei o culoare albastru-verzuie.
 
Lacul Albastru se află în custodia administrației Parcului Natural Munții Maramureșului, fiind considerat un bun științific care trebuie conservat. În amontele lacului se află stațiunea și lacul Mogoșa, pârtia de schi și vârful Mogoșa unde funcționează releul radioului și televiziunii publice. La o distanță foarte scurtă de lac se află stațiunea montană Șuior cu pârtiile de schi și un lac special amenajat pentru delectarea turiștilor.


sursa foto: laculalbastru.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii