Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:41 22 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Kovesi - Valoarea mitei - 431 milioane euro, sumă comparabilă cu cea pentru cofinanțarea programului de autostrăzi pe trei ani

ro

25 Feb, 2016 11:41 1189 Marime text
 
Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a declarat, astăzi că, în dosarele trimise în judecată anul trecut, totalul banilor dați ca mită s-a ridicat la suma de 431 milioane euro, sumă comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanțarea programului de autostrăzi pentru anii 2016, 2017 și 2018.
 

„Există sectoare în domeniul achizițiilor publice în care corupția este generalizată. De multe ori, atribuirea contractelor sau plățile aferente contractelor sunt condiționate de primirea unor sume de bani mascate prin înțelegeri frauduloase sau contracte fictive. Faptele de corupție au efecte directe asupra noastră, a tuturor. În multe cazuri sumele care se dau mită funcționarilor sunt obținute prin evaziune fiscală, delapidare sau alte infracțiuni. Astfel, banii care ar fi trebuit să ajungă la salarii sau pentru investiții publice intră în buzunarele funcționarilor corupți", a afirmat Kovesi, potrivit Agerpres, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul 2015.

 
Potrivit șefei DNA, corupția se reflectă în calitatea și prețul serviciilor de care beneficiază cetățenii. De asemenea, Kovesi a declarat, că, anul trecut, au fost trimiși în judecată peste 1.250 de inculpați pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu și de cinci ori mai mulți miniștri și parlamentari decât în 2013. „Sunt cele mai impresionante cifre de la înfiinţarea DNA. Evoluţiile pozitive ne dau imaginea unei instituţii care funcţionează pro-activ, eficient, ferm şi curajos”, a precizat Kovesi.

UPDATE

În cadrul evenimentului a luat cuvântul preşedintele Iohannis. Acesta a subliniat că imunitatea parlamentară nu are voie să se transforme într-o piedică împotriva luptei anticorupție. „Flagelul corupției continuă, din păcate, să afecteze profund societatea noastră. De aceea, lupta împotriva corupției nu numai că nu s-a încheiat, dar trebuie să continue cu motoarele turate la maximum, iar DNA va trebui să rămână un jucător concentrat în combaterea acestui fenomen extrem de nociv pentru societate", a spus șeful statului.
 
De asmenea, Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a făcut un anunţ important, precizând că o vrea în continuare pe Kovesi în fruntea DNA.

Sursa foto: Facebook.com

Ti-a placut articolul?

Comentarii