Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:19 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Harta primilor zece producătorilor de mezeluri Printre aceștia și o societate din Constanța

ro

14 Sep, 2012 22:24 3349 Marime text

Primele zece companii de pe piaţa românească a cărnii pot procesa împreună într-un an aproximativ 260.000 de tone de carne, canti­tate suficientă pentru a acoperi un sfert din consumul intern din România. Capacităţile mari de producţie, ridicate de la zero cu gândul la exporturi şi la o extindere rapidă a lanţurilor multina­ţio­na­le de retail, sunt acum supradimensionate pentru că planurile de afaceri pe baza cărora au fost luate deciziile de investiţii prognozau creştere economică.

"Lupta este mult mai dură pe piaţa. A crescut în acest an foarte mult preţul materiei prime dar şi leul s-a devalorizat în faţa euro iar producătorii nu pot scumpi la raft produsele în ritmul celorlalte creşteri", spune la rândul său Dan Popescu, director de fabrică în cadrul producătorului de mezeluri Gepeto, companie cu afaceri de 33 mil. euro anul trecut. Gepeto are în localitatea Lumina, din judeţul Constanţa o fabrică de procesare a cărnii cu o capacitate de 60.000 de tone/an, cea mai mare de pe piaţa locală, potrivit datelor MADR.

Acţionarii producătorului Gepeto sunt oamenii de afaceri Marin Costică, (30% din acţiuni), Dumitru Soldatu (30%), Robert Boroianu (30%) şi Dan Ciobîcă (5%).

Odată cu declanşarea crizei începând cu anul 2009, fabricile nu au mai avut însă pentru cine să lucreze la capacitate maximă. În condiţiile unui consum aflat în cădere liberă, unii producători au ieşit cu profiturile evaporate aproape în totalitate, iar alţii au sfârşit în insolvenţă sau faliment.

"Multe din fabrici sunt supradimen­sio­nate. Noi, producătorii, ne-am construit fabricile în timpul boom-ului eco­nomic. Am decis aceste dimensiuni cu gândul de a face faţă la expansiunea retaile­rilor, dar şi cu gândul la exporturi", explică situaţia Radu Timiş, proprietar la CrisTim, companie cu afaceri de 69 mil. euro anul trecut şi care se luptă pentru supre­ma­ţie în termenii cotelor de piaţă cu libanezii de la Caroli Foods Group.

Situaţia oficială a capacităţilor de producţie a procesatorilor de mezeluri a Minis­terului Agriculturii (MADR) arată că din primii zece jucători de pe această piaţă în funcţie de acest indicator, doi s-au con­frun­tat cu probleme financiare în ultimii doi ani, iar o altă companie a întrat deja în insol­venţă.

Astfel, Caroli Foods Group, un joint-venture între famila libaneză El Solh şi grupul multinaţionalional Cam­pofrio, a închis anul trecut o fabrică în Tulcea, una din cele două unităţi de producţie pe care le avea pe piaţa locală. La rândul său, Aldis, com­panie deţinută de familia Naghi, s-a confruntat cu probleme financiare după moartea fondatorului com­paniei, George Naghi. De altfel, compania a vândut anul trecut o fermă zootehnică, o tranzacţie evaluată la 3 mil. euro.

 http://www.zf.ro/companii/harta-primilor-zece-producatorilor-de-mezeluri-cine-si-unde-face-jocurile-pe-o-piata-de-800-mil-euro-10073137

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii