Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:36 20 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul sesizează CCR referitor la Legea privind unele măsuri de efectuare a reținerilor din veniturile persoanelor fizice

ro

07 Nov, 2016 17:42 817 Marime text
Guvernul a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) referitor la Legea privind unele măsuri de efectuare a reținerilor din veniturile obținute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de muncă în baza unor titluri executorii.
 
"Executivul consideră că normele preconizate de legea menționată nu răspund exigențelor de previzibilitate, sunt imprecise sau, după caz, lapidare, ceea ce poate conduce la eventuale confuzii în interpretare și aplicare și, prin urmare, la afectarea drepturilor și intereselor părților din executarea silită", se menționează într-un comunicat al Executivului, citat de Agerpres.

În sesizarea transmisă, Guvernul menționează că Noul Cod de Procedură Civilă (NCPC) a reformat și resistematizat substanțial materia executării silite iar scopul noii reglementări constă în executarea promptă și efectivă a titlurilor executorii obținute în cadrul procesului de fond ori, după caz, recunoscute ca atare de lege, în condițiile respectării stricte a drepturilor procesuale ale părților, atât ale creditorului și debitorului, cât și ale oricărei alte persoane interesate.

"Reformarea materiei executării silite a impus realizarea unei sistematizări riguroase, care a ținut cont de cele două forme de executare — urmărirea silită indirectă asupra tuturor bunurilor urmăribile ale debitorului și executarea silită directă. Dispozițiile NCPC constituie procedura de drept comun în materie civilă și instituie principiile legalității și cel privind rolul activ al executorului judecătoresc, aplicabile în materia executării silite", se precizează în comunicatul Guvernului.

De asemenea, în document se arată că Noul Cod de Procedură Civilă instituie unele limite ale urmăririi veniturilor bănești, stabilind că pentru salarii și alte venituri periodice ce se plătesc debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia pot fi urmărite până la jumătate din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii și până la o treime din venitul lunar net pentru orice alte datorii.

Totodată, se stabilește că, în cazul mai multor urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul net al debitorului, indiferent de natura creanțelor.

"Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economice, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum. Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensație acordată salariaților în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziții legale, precum și sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligație de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel. Urmărirea acestor drepturi se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora. Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii", mai arată Guvernul.

În plus, susține Executivul, sunt în vigoare unele norme speciale și particulare, precum unele prevederi incluse în Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe, în Legea privind Codul de procedură fiscală, precum și în Codul Muncii care stabilesc o serie de reguli speciale referitoare la reținerile din salariu.

"Față de cadrul actual de reglementare reformat în materie procesual civilă, precum și de reglementările speciale și particulare menționate, Guvernul a formulat unele critici privitoare la lipsa conformității soluțiilor legislative avansate prin Legea privind unele măsuri de efectuare a reținerilor din veniturile obținute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de muncă în baza unor titluri executorii cu unele dispoziții din Constituția României, republicată", se spune în comunicatul Guvernului.

Ti-a placut articolul?

Comentarii