Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:39 26 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment istoric organizat de Arhiepiscopia Tomisului Se lansează o colecţie de 100 de volume intitulate „Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi”

ro

16 Apr, 2019 09:24 1018 Marime text
Duminică, 21 aprilie 2019, începând cu orele 11:00, la situl arheologic situat lângă Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța” are loc evenimentul istoric organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu autoritățile locale: lansarea unei colecții de 100 (o sută) de volume intitulate „Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi.”, demers editorial ce ar putea completa și chiar rescrie istoria acestor meleaguri (Dobrogea).  

În cele 100 de volume, în format A4, color, sunt prezentate cele mai spectaculoase, valoroase, și remarcabile papirusuri, pergamente și manuscrise, din peste 70 de mari arhive ale Europei și Statelor Unite, însemnând Vatican, Milano, Florența, Napoli, Berlin, München, Heidelberg, Koln, Dresda, Leipzig, Berna, Zürich, Viena, Madrid, Paris, Londra, Princeton, New York etc.

În principal, documentele privesc bogata și fascinanta istorie și spiritualitate din Dobrogea. Găsim în aceste cărți papirusul din anul 106 (când încă trăia Decebal) al lui Traianus Germanicus Dacicus, cele mai vechi manuscrise păstrate din Tristele și Ponticele lui Ovidius (exilat în Tomis), patru din cele șase manuscrise străvechi, dinainte de anul 1000, din Cosmographia lui Aethicus Histricus, zeci de manuscrise din Dionysius Exiguus și Ioan Cassian. Sunt publicate și actele martirilor vestiți ai Dobrogei: Dassius și Zoticus, precum și hărți de la anul 1000, cu litoralul dobrogean. De asemenea, se regăsesc aici pergamentele și manuscrisele cu numele, faptele și gândurile episcopilor, arhiepiscopilor și mitropoliților Tomisului începând cu sec. III până în sec. XI. Unele dintre aceste documente sunt vechi de două milenii.

Toate aceste mărturii scrise sunt scoase la lumină în exclusivitate, prin imensul efort științific al D-lui Prof. Dr. Constantin Barbu și prin ajutorul moral și material al Înaltpreasfinției Sale Teodosie, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului.

Festivitatea va începe prin oficierea Sfintei Liturghii începând cu ora 08.15, urmând ca în jurul orei 11:00 să înceapă evenimentul lansării, unde sunt invitați să participe, în jurul ierarhilor din Dobrogea, invitați de seamă precum Academician Răzvan Teodorescu, Adrian Năstase, Prof. Dr. Constantin Barbu, parlamentari și membrii ai Guvernului, personalități ale vieții culturale și științifice, numeroși profesori universitari, oficialități din județele Constanța și Tulcea și alți invitați de seamă.

Evenimentul are loc la sărbătorirea a 25 de ani de la primirea dumnezeiescului dar al arhieriei și la împlinirea a 18 ani de slujire arhierească la Tomis a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Ti-a placut articolul?

Comentarii