Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:21 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contraamiralul Dr. Alexandru Mîrșu –„Elicopterul IAR 330 Puma Naval- o nouă generație de tehnică navală”

ro

17 Dec, 2015 17:39 1116 Marime text
 
Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Dr. Alexandru Mîrșu, a participat astăzi, la festivitatea organizată la sediul IAR Brașov SA cu prilejul recepționării ultimului elicopter IAR 330 Puma Naval în configurație finalã.
 
Programul de dotare a Forțelor Navale Române cu acest tip de elicoptere a demarat în anul 2005, ca parte integrantă a programului de achiziție și modernizare a fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria.
 
Încheierea cu succes a programului major Elicopter IAR 330 PUMA Naval reprezintă un punct de referință atât pentru modernizarea Forțelor Navale  Române, cât si pentru atingerea capabilităților operaționale, necesare îndeplinirii obiectivelor asumate de țara noastră în cadrul sistemelor de securitate natională și internațională.
  
„Elicopterul IAR 330 PUMA Naval înseamnă pentru Forțele Navale un plus substanțial de capabilitate de luptă, trecerea la o nouă generație de tehnică navală, precum și un salt calitativ pe linia pregătirii personalului  pentru a face față diferitelor tipuri de amenințări în zona de responsabilitate.
 
Realizarea programului, în colaborare cu Societatea IAR SA Brașov, a demonstrat potențialul oferit de Industria Națională de Apărare în acest domeniu, cu multiple avantaje în ceea ce privește: asigurarea suportului logistic pe durata ciclului de viață; posibilitatea dezvoltării ulterioare a programului de modernizare și de dotare cu noi capabilități, adaptate cerințelor asumate.
 
Forțele Navale beneficiază astăzi de o capabilitate modernă, adaptată standardelor la care operează și partenerii noștri din Alianță. Încheierea acestui program asigură Forțelor Navale Române creșterea capabilităților operaționale pentru lupta anti-submarin, lupta împotriva navelor de suprafată, efectuarea misiunilor de supraveghere maritimă, realizarea misiunilor de căutare și salvare pe mare și pe uscat, executarea misiunilor de transport logistic (transport cargo, transport trupe, evacuare medicală) și executarea misiunilor anti-piraterie. Trebuie să remarcăm faptul că dotarea elicopterelor IAR 330 Puma Naval cu sistemul de lansare torpile ușoare antisubmarin reprezintă o premieră mondială pentru acest tip de aeronavă. Sistemul a fost testat în vara anului curent, prin lansarea unei torpile test, similară cu torpilă ușoară Sting Ray din dotarea fregatelor tip T22R”, a menționat contraamiralul Alexandru Mîrșu în discursul său în cadrul festivității.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii