Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:43 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce să mai spui... Postare pe Facebook, Laurenţiu Mironescu

ro

16 Jul, 2011 06:07 2508 Marime text

mironescu.jpg"Laur, a murit tata...". Aşa a început convorbirea telefonică între mine şi Silvia, colega mea de liceu, naş ş, mai presus de toate, una dintre persoanele care fac parte din mine. Ştiam, alertat de o colegă de-a Silviei... Cum facem? Păi, uite-aş facem, mă suni sau sms cu ce avion ajungi. Silvia stă la Paris. A ajuns în câteva ore, eu am pus mâna şi am luat-o de la aeroport şi ne-am întors în creierii nopţii acasă, la Constanţa... Am mers încet, încet... obosit eu, Silvia tristă, cum putea fi altfel... din păcate, e un drum pe care, în condiţiile unei existenţe fireşti, fiecare-l parcurge, fiecare se desparte de părinţi. Aşa e viaţa.

Ce am vrut să scriu e altceva... Nu ştiam ce s-a întâmplat. Omul a murit, n-am întrebat. Nici Silvia. S-a suit în avion, singură, familia fiind în drum spre Maroc, spre locul de vacanţă. I-a lăsat să plece acolo, cu vacanţa umbrită de ştire, iar ea a venit în ţară, să-şi îngroape părintele. Nu motivul morţii era important. Ieri ne-am auzit la telefon, am uitat să întreb, mi-a spus ea că i se va elibera corpul părintelui după autopsie. Seara, întreb prin sms, mi se răspunde "pancreatită acută ulceroasă, necrotică, litiază biliară, infarct de miocard, ulcer de nu ştiu care..."

Azi, la slujba de la capelă, îmi spune: Măi, nu i-au făcut nimic... l-au internat în spital, i-au făcut o injecţie de calmare pe care el, cu telefonul personal, a comandat-o mamei. L-au lăsat să moară. şi, doamne, cât s-a chinuit...

Rămâi tâmpit... Sau, nu. Nu rămâi în niciun fel. Slujba de la capelă a durat puţin, popa, tânăr, se mai uita pe geam să vadă cine trece pe stradă, mai cânta acolo... lumea, nu multă, s-a încolonat în spatele sicriului şi... off they go. Mă gândeam, grea a devenit slujba de cetăţean român de la o vreme... Omul a muncit până a ieşt la pensie, a fost unul dintre norocoşi care s-au bucurat câţiva ani de ea. De altceva, nu s-a bucurat, când i-a fost greu, când s-a simţt rău, a fost internat într-un spital, a apucat să-i spună nevestii ce injecţe să-i aducă, cine şie, anii de contribuţi sociale n-or fi acoperit costul unui rahat de calmant care, probabil, l-a liniştit cât să moară. Şi gata povestea. Încă un român, tată, bunic, soţ, care se constituie într-un reper de profit pentru ţara lui: a contribuit 50 de ani şi a primit permisiunea să moară după ce şi-a cumpărat propriul calmant. Tragi linie, profit pentru stat, nu?

De fapt, nici nu ştiu dacă de ţara are vină. Cred că gena asta a autodistrugerii ia controlul şi ne împiedică să avem decenţă, bun simţ, compasiune. Iar sistemul nu reuşeşte să învingă tarele de caracter. Care sunt în fiecare dintre noi. Îmi scria deunăzi, o stimabilă doamnă emigrată în Franţa, din ce mi-am dat seama, evadată tot din sistemul sanitar, cum sunt politicienii români responsabili de dezastrul ţării şi că nu mă poate compătimi, acum, că am ajuns să ne arestăm între noi... Postarea pe Facebook este plină de un "ba pe-a mă-tii" şi de-un românism care n-a fost estompat de şederea într-o ţară normală. Plus una sau două greşeli de ortografie, nu suficiente ca s-o facă mai simpatică... pe postare, nu pe doamnă. N-am răspuns dat fiind justeţea, într-o mare măsură, a raţionamentului stimatei doamne. E just, da, dar departe de a fi complet. Credeţi că tatăl Silviei a fost lăsat să moară de vreun deputat? Sau de vreun senator? Nope. A fost lăsat să moară de oameni, români, protagonişti ai sistemului medical, care au ajuns să se uite la semeni de-ai lor ca la nişte verze. Nici n-are rost să declanşăm anchete, cercetări, să vedem cine şi ce trebuia să facă. Nu contează. Pentru că rezultatele unei eventuale cercetări nu pot puncta lipsa compasiunii, a nevoii de a-ți ajuta semenul bolnav, de-a-i alina durerea. Chiar şi cu injecţia lui, cumparată după 50 de ani de contribuţie la buzunarul statului.

Problema e că nu ştiu dacă mai avem suficientă resursă, noi, ca ţară, să ne vindecăm. Şi când spun treaba asta, nu mă gândesc la politic. Nu ştiu dacă avem masa critică de decenţă Şi de bună-intenţie repartizată la un număr suficient de indivizi, care să-şi suflece mânecile şi să se apuce de treabă. Tăcut, fără să bage-n seamă spectatorii din tribună care vor huidui sau sistemul imunitar al nesimţirii noastre, active, din teren şi care va reacţiona...

Nu cred că ne putem mai apuca de treabă. De fapt, cred că nici nu mai ştim ce e aia treabă...

E mai simplu să nu o facem. Şi, probabil, să ajungem ca şi cucoana emigrată, scandalizată şi eficientă în a arăta cu degetul.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Laurentiu Mironescu 17 Jul, 2011 22:34 Adevarat, eh... Daca tot va aventurati in indemnuri monosilabice, puneti-va si numele... Sa vad si eu cine cugeta cu atita intelepciune si ma-ndeamna la tacere.
  • adevarat ? 17 Jul, 2011 00:22 pentru noi,oamenii adevarati si de valoare sunt cei care au facut ceva pentru oameni si societate.tu nu ai facut nimic.asa ca...mai bine taci ! asa iti sta cel mai bine !
  • Laurentiu Mironescu 16 Jul, 2011 18:58 Domnule vizitator, aveti dreptate. Avem politicienii pe care-i meritam. Pe de alta parte, politicul singur, nu poate rezolva nimic. Trebuie o miscare a decentei, un fenomen care se miste nesimtirea din loc. Si care sa inceapa de jos, cu oamenii tineri, sa le dea alt gen de modele, de preocupari... Asa cred eu, cel putin. Iar miscarea eu n-o vad la orizont, din pacate.
  • fara nume 16 Jul, 2011 11:57 "Credeţi că tatăl Silviei a fost lăsat să moară de vreun deputat? Sau de vreun senator?" In Romanica, deocamdata,deputatii si senatorii sunt cei care "fac si desfac" legile.Ei sunt reprezentantii alesi ai poporului,mai buni sau mai rai,oricum nu foarte diferiti de cei din randul carora provin.Intr-adevar"... n-are rost să declanşăm anchete, cercetări, să vedem cine şi ce trebuia să facă...".Totusi,revin la reprezentantii alesi ai poporului : ce au facut ei in ultimii 20 si inca ceva de ani de democratie??? In afara de a popula cele 2 camere ale Parlamentului,de a se incontra unii impotriva altora,de a striga ,unii la altii, mai tare,sau mai incet,acuzandu-se de varii tradari de tara sau mari hoţomănii??? Ei au facut legea in aceasta tara,ei au creat premiza ca astazi,dupa atati de multi ani de asa-zisa democratie,medicina romana sa devina instrumentul prin care medievalul Malthus lucreaza aici,in Romanica,fara razboaie,pe tăcutelea,dar "la vedere" ,pentru alinierea populatiei la nivelul resurselor tot mai scazut.Personalul care lucreaza in domeniul sanitar,la fel ca si deputatii si senatorii romani,sunt o "emanatie" a poporului care i-a nascut,nici mai buni,nici mai rai decat media comportamentala a acestuia.Domnule Mironescu,scrieti frumos,surprindeti plastic fragmente ale realitatii traite zi de zi in Romanica,sunteti chiar protagonistul unor intamplari de-a dreptul incredibile,ati prestat si in Camera Deputatilor activitate timp de 4 ani,deci cunoasteti aceste realitati,chiar si altele mai ascunse, dar...."Problema e că nu ştiu dacă mai avem suficientă resursă, noi, ca ţară, să ne vindecăm. Şi când spun treaba asta, nu mă gândesc la politic." Nu credeti cumva ca,spunand-o pe direct,POLITICUL ESTE CEL CARE INFESTEAZA TOATA SOCIETATEA ??? Politicul,in ansamblul sau,este RAUL care bantuie prin Romanica si nu atat POLITICUL in sine cat exponentii acestuia( nu toti) ,care transmit generatiei actuale si celor viitoare virusul fanariotismului,atat de nociv romanilor in ultimii cateva sute de ani. Şpaga,bacşişul,mita ,şperţul,ne urmaresc destinul,iar politicienii postdecembristi s-au ferit,cu abilitate sa legiuiasca ferm si fara echivoc !