Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:07 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câteva sfaturi pentru o călătorie liniştită pe drumurile vecinilor bulgari

ro

02 Nov, 2013 21:49 1667 Marime text
Toate reglementările privind circulaţia pe drumurile publice sunt similare cu cele româneşti în domeniu.

Plata utilizării drumurilor publice se efectuează la intrarea pe teritoriul Bulgariei, existând un sistem similar vignetei româneşti. Sunt necesare cartea verde a autoturismului, talon de înmatriculare şi permisul de conducere.

Este obligatorie folosirea centurii de siguranţă. Este interzisă utilizarea telefoanelor mobile de către şofer, în timpul deplasării cu autoturismul. În marile oraşe există parcări amenajate, prevăzute cu aparate de taxare şi/sau personal de pază şi de încasare a taxelor de parcaj. În cazul parcării neregulamentare sau unde această manevră este interzisă, este posibilă tractarea de către autorităţi a autoturismului la un parcaj special, de unde poate fi recuperat numai după perceperea taxelor aferente. În Bulgaria este interzisă folosirea aparatelor anti-radar. Atenţie! În cazul în care vă este reţinut permisul şi vi se aplică o amendă contravenţională, agentul de poliţie încheie un proces verbal de contravenţie, care trebuie semnat şi de contravenient. Precizăm că procedura de restituire a permisului prevede ca acesta să fie trimis la Ambasada României la Sofia, numai după expirarea perioadei de suspendare şi plata amenzii contravenţionale. Ambasada îl trimite la MAE, de unde ajunge la autoritatea care l-a eliberat, de la care se poate recupera. Amenzile se plătesc prin transfer bancar în contul precizat în procesul verbal, la oficiile poştale sau la autoritatea menţionată în procesul verbal. În cazul în care consideraţi că sunteţi victima unui abuz al poliţiei, potrivit legii bulgare a circulaţiei pe drumurile publice puteţi contesta procesul verbal de contravenţie, în termen de 7 zile.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Bulgaria. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare. Dacă sunteţi membru al ACR (Automobil Clubul Român), puteţi beneficia de asistenţă apelând telefonul de permanenţă al acestei asociaţii.

Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:
Serviciul european de urgenţe – 112
Poliţia – 166
Salvarea – 150

Cetăţenii români aflaţi în trafic pe teritoriul Bulgariei şi care se confruntă cu probleme deosebite sunt sfătuiţi să apeleze telefonul de urgenţă 112.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii