Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:40 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociația 21 Decembrie nu este de acord cu candidatura lui Codruț Olaru la Parchetul General

ro

21 Mar, 2016 22:28 561 Marime text
 
Asociația 21 Decembrie nu este sub nicio formă de acord cu anunțata candidatură a lui Codruț Olaru la funcția de procuror general. Asociația îl acuză că, în toată perioada cât Secția Parchetelor Militare s-a aflat sub coordonarea sa, procurorii militari au refuzat să instrumenteze dosarul Revoluției.
 

"Militanții pentru drepturile omului și pentru aflarea adevărului, din România sau din diaspora, ca și instituțiile euroatlantice care susțin refacerea statului de drept și în țara noastră vor ca procedura de avizare să fie transparentă, publică, cu audierea candidaților asupra problemelor majore grave ale sistemului judiciar și asupra nerespectării deciziilor CEDO în cazul dosarului Revoluției de către procurorii militari și la fel în dosarul Mineriadei", afirmă reprezentanții Asociației 21 Decembrie într-o scrisoare adresată ministrului Justiției, Raluca Prună.

 
Membrii asociației îi cer ministrului să îi întrebe pe candidații la șefia Parchetului General în ce mod ar trebui sancționați procurorii anchetatori, dar și șefii acestora, "atât pentru ținerea în nelucrare a cauzelor Revoluției și Mineriadelor pe o perioadă de aproape 20 de ani, cât și pentru nerespectarea vădită a hotărârilor CEDO care sunt angajamente internaționale ale României".
 
De asemenea, în opinia Asociației, printre întrebările care ar trebui adresate candidaților ar mai fi cele referitoare la modul de recuperare a sumelor cu care CEDO a condamnat statul român de la cei vinovați de tergiversare, precum și măsurile concrete pe care un procuror general le-ar lua în vederea finalizării cu soluții juste, conforme cu practica CEDO a dosarelor privind perioada decembrie 1989 - iunie 1990.
 

"Observăm că așa cum dosarele Revoluției și Mineriadei au fost fragmentate și pasate între unitățile de Parchet, cu scopul de 'a se alege praful' de ele, cu stupoare și legitimă îngrijorare constatăm că și ancheta în cazul Colectiv a fost deja fragmentată în trei părți, la trei parchete diferite, rezultatul fiind că o instanță a desființat deja primul rechizitoriu emis în cauză, inclusiv pe motivul dăunător al fragmentării cercetărilor. Se prefigurează oare și în acest caz o tergiversare similară, impardonabilă într-un stat membru UE și cu o guvernare nouă venită tocmai după ”valul” Colectiv”, se arată într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.sursa foto: ziare.com

Ti-a placut articolul?

Comentarii