Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproape 60 de inimi care ar fi putut ajunge la pacienţii bolnavi au fost aruncate

ro

16 May, 2013 17:57 1270 Marime text
Situaţie dramatică la Institutul pentru Boli Cardio-Vasculare din Târgu Mureş: de când a fost închis în urmă cu doi ani, aproape 60 de inimi care ar fi putut salva vieţile bolnavilor din România au fost aruncate la coşul de gunoi. Şi odată cu ele şi speranţa la viaţă a celor care aveau nevoie de un transplant.

Încet încet românii au înţeles importanţa donării de organe în încercarea de a salva alte vieţi. Nu şi autorităţile. Aşa se face că zeci de inimi donate care ar fi putut ţine lângă cei dragi copii, soţi sau bunici au fost irosite.

"Timp de doi ani nu s-au mai făcut transplanturi şi au fost 20 de donatori în anul 2012 si peste 35 în anul acesta de la care nu s-a utilizat inima", a declarat Radu Deac, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei de Transplant.

Asta pentru că institutul s-a închis acum doi ani şi s-a redus la o secţie mică şi neputincioasă.

"Înfiinţarea acestui institut a durat 20, 30 de ani, specializarea personalului, echipament, dotare, instruire, toate aceste elemente au durat foarte mult", a adăugat Radu Deac.

A durat în schimb foarte puţin să fie închis, iar de atunci zeci de pacienţi încearcă să îşi trateze inimile bolnave cu speranţă. Nu toţi reuşesc.
"Ei trăiesc cu speranţa că într-o bună zi să fie anunţaţi ca să fie chemaţi la centru ca să facă un transplant. Ei mor cu această speranţă. Noi îi îndrumăm ca să poată să facă transplant şi în afară cu motivaţiile de rigoare întrucât nu se poate face la noi în ţară", a precizat Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.
 


Sursa AICI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii