Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:14 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valentina Ionita ghid culinar Sfintii Imparati Constantin si Elena

ro

21 May, 2010 16:30 3894 Marime text
ou_des.jpgIn fiecare an,in ziua de 21 mai, Biserica ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Imparati Constantin si Elena.

Despre Imparatul roman Constantin cel Mare stim ca s-a convertit la crestinism printr-o minune dumnezeiasca in anul 312,iar crestinismul devenea religie tolerata in anul 313 pentru prima data in istorie pe intreg teritoriul Imperiului,precum ,pentru organizarea Primului Sinod Ecumenic de la Niceea in anul 325 si pentru construirea din temelii a unei mari cetati,care ii poarta numele "Constantinopol" sau orasul "Constantin".

Istoricii bisericesti Eusebiu de Cezareea si Lactantiu afirma ca in ajunul bataliei de la Pons Milvius (Podul Vulturului) din 28 octombrie 312, contra lui Maxentiu,Imparatul Constantin a văzut pe cer, ziua, o cruce luminoasa, deasupra soarelui, cu inscriptia "in hoc signo vinces" (prin acest semn vei invinge) si a considerat Victoria ca pe un ajutor din partea lui Dumnezeu.

Noaptea, in vis, i s-a aratat Mantuitorul cerandu-i sa puna pe steagurile armatei sale simbolul Sau, ca semn protector in lupte. Steagul cu monograma crestina s-a numit labarum ...

Alaturi de Imparatul Constantin o cinstim si pe mama Sa Imparateasa Elena,care a ajutat la raspandirea si la intarirea religiei crestine.Se spune ca a ajutat la gasirea lemnului Sfintei Cruci,pe care a fost rastignit Domnul nostrum Iisus Hristos si astfel au fost construite biserici in Betleem, Golgota, iar Biserica a hotarat ca cei doi sa devina Sfinti si sa fie praznuiti in fiecare an pe 21 mai,ziua mortii imparatului Constantin.

Traditia spune ca tot ce se seamana dupa aceasta zi se usuca,iar cine va imparti cruciulite va trece cu bine de toate incercarile.

Din anul 2002 cei doi sfinti au devenit, oficial, protectori ai Municipiului Constanta. Pentru aceasta mare sarbatoare religioasa , Arhiepiscopia Tomisului a organizat o serie de evenimente ce au debutat luni, 17 mai, cu Festivalul Artei Corale Bisericesti şi continua dupa urmatorul program:

- joi, 20 mai, începand cu ora 17.30, Inalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va conduce o procesiune cu moastele Sfintilor Pantelimon, Epictet şi Astion de la Catedrala Arhiepiscopala „Petru şi Pavel" din Constanţa la biserica „Sfinţii Imparati Constantin si Elena". Procesiunea se va desfasura pe traseul: Piata Ovidiu, b-dul Mircea cel Batran, bulevardul Mamaia, str. Mihai Viteazu, strada Calugareni, strada Stefan Mihaileanu pana la Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena", unde va fi oficiata slujba Litiei;

- vineri, 21 mai, in acelasi sfant locas, inchinat „Sfinţilor Imparati Constantin si Elena" (strada Mihaileanu, nr. 66, zona str.Calarasi), incepand cu ora 9.00, Ierarhul Tomisului va savarsi Sfanta Liturghie. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii