Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobrogea 139 de ani Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea - „Felicit ZIUA de Constanţa pentru iniţiativa privind marcarea acestui moment atât de important!“

ro

24 Nov, 2017 00:00 2315 Marime text
Personalitate: Constantin Hogea
Înţeleg că nu este un cadru festiv, ci o masă rotundă, amicală, şi am să încep uşor atipic. S-a evocat aici salutul de la vremea respectivă acordat populaţiei musulmane, alături de celelalte minorităţi din Dobrogea şi, vedeţi dvs., acum a venit Hogea să vorbească despre unirea Dobrogei cu România. Cu toată simpatia mea pentru toate minorităţile etnice, în paranteză trebuie să vă spun că eu sunt un mare susţinător al tuturor comunităţilor, vreau să vă asigur totuşi că sunt Hogea de la Primărie, şi nu de la geamie.
 
Şi mai vreau să spun, cu tot respectul, că pot avea un ascendent de vorbitor de primă mână legat de acest eveniment, pentru că acum 139 de ani Tulcea era centru regional al acestei regiuni, iar Constanţa era comuna Kiustenge. Acum se vede că lucrurile au evoluat şi ne bucurăm foarte tare.
 
Aşadar, domnilor prefecţi, stimaţi reprezentanţi ai consiliilor judeţene Tulcea şi Constanţa, domnule primar, doamnelor şi domnilor, în primul rând, în numele instituţiei pe care o reprezint, vreau să vă mulţumesc respectuos pentru invitaţia adresată.
 
Vreau să-i felicit pe cei de la ziarul ZIUA de Constanţa, un prestigios cotidian, pentru iniţiativa privind marcarea acestui moment atât de important. Evident, le doresc şi lor la mulţi ani pentru că înţeleg de curând au serbat şi ei o cifră frumoasă. Şi, nu în ultimul rând, aş vrea să-mi exprim satisfacţia că astăzi sunt extrem de onorat, fiind într-o companie atât de selectă alături de atâtea personalităţi ale Dobrogei.
Ideea de a invita oficialii celor două judeţe ca să marcheze împreună un moment crucial din istoria lor, şi nu numai a lor, este un demers onorant, lăudabil şi el ar trebui să se constituie - şi sunt convins că aşa este - într-un prinos de mulţumire şi de recunoaştere a celor care acum 139 de ani au putut să facă posibil acest moment.
 
Aşadar, omagiem ziua de 14 noiembrie, respectiv 23 noiembrie pentru constănţeni, ziua unirii Dobrogei cu patria-mamă, în opinia mea, dată cu nimic mai prejos decât 1 decembrie sau 24 ianuarie.
 
Dacă vreţi, îmi asum şi nuanţa de patriotism local, dar sunt convins că mi-o împărtăşiţi.
Evident că trebuie să adresăm mulţumiri parlamentarilor de Tulcea şi Constanţa care au făcut posibilă declararea zilei de 14 noiembrie ca o zi de sărbătoare în calendarul naţional.
Ştiţi şi dvs. că mai multe regiuni ale ţării au instituit zile marcante susţinute şi motivate din istoria dânşilor cum ar fi Ziua Olteniei, Ziua Moldovei, Ziua Transilvaniei, foarte frumos şi lăudabil. Dar ce poate fi mai frumos şi mai important pentru noi, dobrogenii, să serbăm această zi de 14 noiembrie, când s-a reîntregit ogorul strămoşesc al patriei. Această zi care, iată, este de importanţă naţională şi nu numai regională.
 
Cât de importantă este această zi a subliniat-o foarte frumos şi I.C. Brătianu, la 6 decembrie 1878, în Senatul României, când opoziţia de atunci, că ăsta e rolul opoziţiei, încerca să-şi exprime cumva nemulţumirea vizavi de faptul că poate şi alte regiuni din vatra strămoşească trebuiau să se unească cu România, şi nu doar Dobrogea.
 
Iar I.C. Brătianu le-a dovedit la acel moment cât de important era ca Dobrogea să se unească cu România atât în interes naţional, cât şi european. Evident că ar fi fost frumos ca şi celelalte solicitări să se fi înfăptuit. Era foarte greu. Nu sunt istoric, dar în opinia mea cred că ar fi fost aproape imposibil la acel moment. Deci, vorbim de cele două judeţe din Bulgaria, de Basarabia, de Moldova şi aşa mai departe.
Istoria a dovedit că a fost decizia cea mai înţeleaptă la vremea respectivă şi acum vă întreb eu, retoric, evident: ce-ar fi fost România fără una dintre cele mai frumoase provincii? Ar fi fost mult mai săracă fără Dobrogea noastră, Dobroge binecuvântată de sângele şi osemintele martirilor. Dobroge binecuvântată de frumuseţea locurilor, Dobroge binecuvântată de frumuseţea oamenilor, Dobroge orizont spre alte lumi şi mamă bună pentru toţi.
 
Dobrogea a dat în decursul timpului foarte multe personalităţi României. Personalităţi grele, marcante, în cultură, economie, industrie, armată, deci o pleiadă întreagă de personalităţi care s-au adăugat personalităţilor naţionale pe care, iată, le cinstim în acest moment. Însuşi conceptul de Uniune Europeană a plecat din această parte a ţării, nu din altă parte.
 
Aşadar, luând în considerare tare şi răspicat, în pofida unora care sunt chiar de acolo de unde se dă ora exactă, că România începe cu noi şi nu se termină cu noi. Că Europa începe cu noi şi nu se termină cu noi. Asta trebuie să ştie toţi cei care urmăresc şi iubesc Dobrogea.
 
Iată ce fericit moment aşezat, invocat, de altfel - în câteva zile îl sărbătorim pe Sfântul Andrei, sfântul care este în primul rând al nostru, al Dobrogei, şi sfântul ocrotitor al României. Deci, ce putea fi mai frumos decât acest moment?
 
Aşadar, dragii mei, să fim mândri, să fim buni, să fim uniţi! Dumnezeu să binecuvânteze Dobrogea, Dumnezeu să binecuvânteze România, la mulţi ani!
 
Dacă-mi permiteţi, vreau să fac şi eu un cadou celor de la cotidianul ZIUA de Constanţa. Este mapa dedicată, an de an, la Tulcea, evenimentelor din 14 noiembrie, cu speranţa frăţească ca poate măcar la 140 de ani să facem un eveniment deosebit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari