Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scriitoarea Doina Jela, mesaj de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989 (VIDEO)

ro

09 Mar, 2022 00:00 1476 Marime text
 
 
Cu ocazia „Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989 scriitoarea Doina Jela a transmis următorul mesaj de comemorare a  victimelor regimului comunist:
 
În aceste zile ne este foarte greu tuturor să ne abatem gândurile de la prezentul imediat, amenințător și chiar sumbru, care se poate schimba și chiar se schimbă de la o clipă la alta, devenind și mai sumbru.

Tot ce putem încă resimți, în ciuda felului cum ne ține captivi, este că acest prezent este rodul trecutului. Un trecut necunoscut, de care generațiile tinere nu s-au interesat destul, generațiile intermediare nu am făcut destul pentru a-i convinge să se intereseze de el, iar ei, foștii deținuți politici, protagoniștii lui, au rămas din ce în ce mai puțini pentru ca să-l mai poată transmite prin viu grai.

Există, ca o rază de speranță și lumină, o apreciabilă cantitate de literatură memorialistică, istorică, rămasă de la ei, pentru care le datorăm recunoștință și, în al doisprezecelea ceas, poate chiar cu o întârziere mai mare de atât, interes
.
Un interes stimulat de sinistra revenire în actualitate a adagiului că aceia care nu-și cunosc trecutul sunt condamnați să-l retrăiască.
 
Sursa foto: Arhiva personală Doina Jela


 
 
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală Volumul „Lexiconul negru. Unelte ale represiunii comuniste”, de Doina Jela, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa
De la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Albă (VIDEO)

Au pătimit apărând credinţa şi demnitatea poporului roman. 9 martie - Ziua Detinuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 (VIDEO)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari