Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:21 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fundaţia Academia Civică. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet, mesaj de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989 (VIDEO)

ro

09 Mar, 2022 00:00 1673 Marime text
 
 
Cu ocazia „Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989“, Fundaţia Academia Civică. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet, prin intermediul președintelui Ana Blandiana, a transmis următorul mesaj de comemorare a  victimelor regimului comunist:
 
„A nu uita și a aduce aminte suferințele foștilor deținuți politici din comunism nu e doar o obligație morală și un tribut adus adevărului istoric, ci și un fel de a rămâne atenți la lumea contemporană, care și azi - la 30 de ani după căderea zidului Berlinului - este, încă, o lume postcomunistă.
 
Ne putem, desigur, întreba cât va mai dura postcomunismul într-o istorie globală care cuprinde nu numai China, Vietnamul și Coreea de Nord, ci și valurile crescătoare ale progresismului și corectitudinii politice la celălalt capăt al lumii și - iată! - războiul din Ucraina ca o consecință monstruoasă a visurilor sovietice de dominație planetară. Pentru că Putin nu este doar un autocrat corupt, bolnav de visuri de mărire la scară istorică, el este un fost ofițer KGB ajuns în vârful puterii totalitare pe care încearcă să o exporte.
 
A nu uita ce a însemnat comunismul - pe care l-am cunoscut cu prețul suferințelor noastre cotidiene și cu prețul vieților părinților noștri, fragmentate în închisori și lagăre - reprezintă nu doar un act de cunoaștere a trecutului, ci și unul de protejare a viitorului de forța malefică, la scară planetară, a consecințelor lui.“
Ana Blandiana
 
FOTO: Cortegiul Sacrificatilor de Aurel Vlad, grup statuar amplasat in curtea interioara a Memorialului Sighet. Sursa foto: Arhiva foto a Memorialului Sighet.


 
 Citește și:

De la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Albă (VIDEO)

Au pătimit apărând credinţa şi demnitatea poporului roman. 9 martie - Ziua Detinuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 (VIDEO)


 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari