Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, mesaj de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989 (VIDEO)

ro

09 Mar, 2022 00:00 1512 Marime text
 
 
Cu ocazia „Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989“, Consiliul Naţional pentru Studierea  Arhivelor Securităţii, prin intermediul președintelui Constantin Buchet, a transmis următorul mesaj de comemorare a  victimelor regimului comunist:
 
9 Martie 2022- Ziua luptătorului anticomunist
 
Cu prilejul zilei de 9 Martie, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Sercurității și Colegiul C.N.S.A.S. reafirmă suportul intituțional și moral pentru comunitatea deținuților anticomuniști din România și  pentru urmaşii acestora. De-a lungul existenței sale, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Sercurității a deconspirat mecanismele de represiune și urmărire informativă îndreptate împotriva foștilor deținuți politici de către fosta poliție a regimului comunist. C.N.S.A.S. a urmărit prin studiul dosarelor foștilor deținuți politici și exercitarea procedurilor legale de deconspirarea a informatorilor și lucrătorilor fostei Securități, în contextul  asigurării accesului la propriul dosar, să ilustreze o istorie recentă a violenței politice generate de partidul unic comunist și de instrumentul său represiv. De asemenea, instituția noastră este direct implicată în corecta aplicare a sistemului de legi reparatorii dedicate foștilor deținiți politici, persoanelor deportate, dislocate sau a prizonierilor de război.

În vederea conturării tabloului persecuțiilor, abuzurilor și a dimensiunii concentraționare din perioada României comuniste, C.N.S.A.S. s-a dovedit a fi o instituție publică care cultivă și apără memoria națională a poporului din timpul sovietizării și comunizării României. Totodată, C.N.S.A.S se preocupă periodic de păstrarea unui patrimoniu arhivistic unic în ţara noastră, ilustrativ pentru drama și destinul luptătorului anticomunist, care i-a fost încredințat, de peste două decenii, pentru administrare și valorificare.

Cinstirea acestor eroi prin demersurile susținute de Constantin Ticu Dumitrescu în dubla sa calitate  de luptător anticomunist și membru al Colegiului C.N.S.A.S. este continuată cu multă dăruire, implicare și profesionalism de angajații instituției sub atenta îndrumare a Colegiului C.N.S.A.S. Eforturile acestora sunt  materializate prin unul dintre multiplele proiecte instituționale, „Firescul din nefiresc”, menite să contribuie la  păstrarea unei memorii vii a tuturor celor care prin sacrificiul lor suprem au făcut posibilă liberatea poporului  nostru în democrația contemporană.
 
Constantin BUCHET, Preşedinte al Colegiului C.N.S.A.S.
 
Sursa foto: Facebook

 

 
Citește și:

De la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Albă (VIDEO)

Au pătimit apărând credinţa şi demnitatea poporului roman. 9 martie - Ziua Detinuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 (VIDEO)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari