Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:42 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sub egida Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice din România Acordarea Premiului „Gheorghe Dumitrașcu” lui Ion Moiceanu și Constantin Cheramidoglu

ro

27 Sep, 2021 00:00 2575 Marime text


În ajunul marcării zilei de naștere a profesorului Gheorghe Dumitrașcu (n. 25 septembrie 1939), Filiala Constanța a Societății de Științe Istorice din România a decernat – în cadrul unui Symposium desfășurat la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța –, Premiul ce poartă numele regretatului istoric, pe anul 2019 și, respectiv, 2020.

Premiul a fost acordat profesorului Ion Moiceanu, pentru volumul Personalităţi marcante şi evenimente memorabile din istoria adevărată a poporului român, StudIS, Iaşi, 2019 /380 pp.; il./, respectiv arhivistului Constantin Cheramidoglu, pentru volumul Comerţul maritim al României în perioada interbelică, UER Press, Bucureşti, 2020 /484 pp./.
 
Președintele de onoare al Filialei, profesorul Stoica Lascu – care ne-a comunicat știrea –, ne-a dat și câteva amănunte:
 
„Acordarea acestui premiu se înscrie în eforturile Filialei constănțene de a întreține în memoria generațiilor de azi cultul pentru personalitatea științifică și publică, nu mai puțin umană, a celui care a fost dascălul de atitudine și Istorie Națională Gheorghe Dumitrașcu (fost președinte, la un moment dat, al Filialei).
Din rațiuni ce țin de contextul, anul trecut, al crizei pandemo-sanitare, nu s-au întrunit anul trecut condițiunile pentru acordarea Premiului pe 2019, de aceea această dublă decernare astăzi, în preziua nascerii celui care a fost Gheorghe Dumitrașcu. Este de adăugat că celelalte două premii, care-i poartă numele (în fiecare an, Premiul este acordat la doi autori), au fost acordate, la Tulcea (la 9 iunie a.c.), unor autori din Tulcea – profesoarei Anisia Emilean (absolventă a Universității „Ovidius”, fostă studentă a profesorului Dumitrașcu), pentru volumul Istoria şi tradiţiile ruşilor-lipoveni din nordul Dobrogei. Modalităţi de reflectare a istoriei regionale în procesul instructiv-educativ, Editura PIM, Iaşi, 2019 /184 pp.; il., facs., h., desene/; respectiv, publicistului și antropologului Dan Arhire, pentru volumul „Grădina Maicii Domnului”. Elemente de ornamentică tradiţională. Rădăcini, Editura Etnologică (Colecţia de Etnologie), Bucureşti, 2020 /526 pp.; il., desene/”.
 
Dar, cu detalii despre Symposium „Omagiu Limbii și Spiritualității Române, cu prilejul marcării a Giumătate de Millenium de la atestarea primului text scris în limba română – Scrisoarea lui «Nécșu ot Dlăgopole» (c. 29 Cireșar, AD 1521)”, vom reveni.
 
 
 
Citește și:
82 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți istorici dobrogeni, Gheorghe Dumitrașcu
 

 
 
 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari