Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:35 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Dărăscu și Dobrogea „Arta este făcută în primul rând de om şi în al doilea rând de artist”

ro

18 Feb, 2021 00:00 3117 Marime text

Pe 18 februarie 1883, se năștea pe malul Dunării, la Giurgiu, un mare pictor al peisajului dobrogean: Nicolae Dărăscu.

Întreaga sa operă, făurită de-a lungul unei activităţi de peste o jumătate de veac, a stat sub semnul originalităţii, al exuberanței culorii.

Însorită şi optimistă, născută din dragostea de om şi natură, pictura lui Darăscu exprimă bucuria de a trăi, freamătul în faţa naturii, a întinderilor marine, a dealurilor înverzite. În opinia lui, arta „este făcută în primul rând de om şi în al doilea rând de artist”. Iar artistul „îşi descoperă secreta lui autenticitate în valorificarea umanului din fiinţa sa”, pictura fiind, în primul rând, un mijloc de comunicare.

În căutarea luminii perfecte și a peisajelor care să-l inspire, pictorul călătorește mult, atât în Franța (unde a studiat cu o bursă la Paris, la Academia Julien şi apoi la Academia de Arte Frumoase), cât și în ţară, în Dobrogea, în Delta Dunării sau pe coastele Mării Negre, descoperind locuri pe care le imortalizează, în manieră impresionistă, pe pânzele sale.

Peisajele tulcene, de pildă, redau cu mare forţă sugestivă varietatea expresivă a vechilor târguri dobrogene, populate de o mulţime colorată şi eclectică, surprinzând mai ales prin picturalitatea lor densă şi coerenţa formelor.

Nicolae Dărăscu are meritul de a fi conturat o şcoală naţională de pictură şi de a fi creat un climat cultural deschis noilor idei în epocă. În 1917, alături de pictorii Camil Ressu, Ştefan Dimitrescu, Iosif Iser şi sculptorii Dimitrie Paciurea, Cornel Mederea şi alţi artişti, pune la Iaşi bazele Asociaţiei Arta Română.
Din 1936 până în 1950 a fost profesor la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti.

Se stinge din viață pe 14 august 1959.

Opere ale pictorului, cu precădere peisaje dobrogene și marine, se regăsesc și în Muzeele de Artă din Tulcea și Constanța, dar și în Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă” din Topalu.
 
Sursa foto: colecția Petre Oprea
 
Citește și:

Pictura zilei „Vedere către port” de Nicolae Dărăscu

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari