Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:20 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Properțiu (sec. I . î. H.) - „Elegii” (GALERIE FOTO)

ro

16 Sep, 2023 16:18 3126 Marime text

Sexti Auli Propertii s-a născut în anul 54 î. H. El a trăit la Roma în cercul literar patronat de Mecena, consilierul împăratului Octavian August, alături de poeții Vergiliu și Horațiu. Între anii 28 î. H. și 16 î. H., Properțiu a scris patru cărți de elegii, cuprinsul lor fiind mărturia educației alese a autorului. Poetul roman a murit în anul 16 î. H. (ed. G. Ștefan)
În Cartea IV Properțiu îi menționează de două ori pe geți.

În capitolul 3 (versurile 7-9) este vorba de un militar roman care a participat, printre altele, și la o campanie împotriva geților, al căror teritoriu se afla într-o zonă cu climă foarte rece: „Pe tine de curând bactrienii te-au văzut pentru a doua oară în Orient  / te-au văzut serii, dușmani cu cavalerie în zale, apoi geții  / la care mereu e iarnă, și britanii cu căruțe pictate.”



În capitolul 5 (43-44) este evidențiat caracterul viclean al geților, fiind citat comediograful grec Menandru (sec. IV î. H.): „Ci mai degrabă [să-ți placă – notă G. Ș.] Thais din comediile elegantului Menandru / o curtezană care-nșeală până și pe geții cei șireți.”
 

Bibliografie
Properce, Elegies, texte etabli et traduit par D. Paganelli, Les Belles Lettres, Paris, 1929.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964. (LIV. Properțiu)
 

Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța 


Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armănă“.
 

Citește și:

Istoria Dobrogei - Bibliografie Titus Livius (sec. I î. H. - sec. I d. H.) - „De la întemeierea Romei”

 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari