Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:05 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Vara anului 1937 - „Li s-au urcat căldurile la cap!”

ro

10 Jul, 2021 00:00 3114 Marime text

Revista ,,Realitatea Ilustrată”, anul XI, no. 541, ne prezintă o serie de evenimente petrecute în iunie 1937, caracterizate de o insuportabilă  ,,baie de soare”.

De la ,,duduile şi doamnele” care plecau la Balcic sau Mamaia, alături de domnii  ,,care mai trăgeau un pui de somn”, revista pune în valoare stilul de viaţă pe care îl abordau românii, indiferent de categoria socială din care făceau parte.

„Vara a dat buzna […],  călduroasă, prăfuită de drum, cu balonul soarelui fierbinte legat cu aţă de degetul cel mic, cu o liotă de ţigănci care-au şi prins a-şi vesti trandafirii în locul mărgărîtărelului şi lalelelor. A fost o descindere senzaţională, din nu mai ştiu care tren din sud. Duduile şi doamnele şi-au inaugurat rochiţele înflorate, pălăriile cât umbreluţele şi umbreluţele cât pălăriile!”

Revista continuă  seria relatărilor cu simple mărturisiri despre modul în care îşi petreceau românii vara în timpul liber, pe străzi, acasă sau la mare.

„Bătrânele se uită după tinerii Adonis, cu freză şi mustăcioară a la Douglas Fairbanks - senior
Tinerii Adonis, cu freză... etc., etc. întorc privirile după doamnele coapte, pline, cu mers unduios și legănat.
Doamnele coapte, privesc insistent pe sub genele rimelate, la domnii bine, adevăraţi dandy, în superbe costume de vară, cu monoclu şi mănuşi. (Doamnele coapte, mai scapă ochii şi prin grupele de studenţi gălăgioşi, înfocaţi).

Domnii bine, adevăraţi dandy se opresc în loc şi devin melancolici, de câte ori trec pe lângă duduile svelte. Monoclurile cad, ochelarii de soare sunt îndepărtaţi. Gestul lor e sincron cu al domnilor bătrâni, de pe scaunele cu plată, care odihnesc alături de doamnele bătrâne.

Duduile svelte şi neîmplinite, se ştiu privite, mângâiate, urmărite. Surîd distant, dar hohotesc, tulburate, de câte ori drumnul lor e acelaşi cu grupele de studenţi gălăgioşi şi înfocaţi!

Doamnele bine, iată un articol scump în Cişmigiul Când apar însă, ele sunt însoţite de tineri poeţi in spe, care vorbesc şi gesticulează, â la Nottara.

Lipsa doamnelor bine e precumpănită de afluenţa doicilor, femeilor la toate, bonelor, fraulein-elor, misselor, — care de cum se arată, sunt însoţite de ordonanţe şi majurii lor. Aceştia le ţin de gât ori de mijloc.”
 

Sursa foto şi de documentare:  Revista „Realitatea Ilustrată”, numărul 2, 1937, document pus la dispoziţie de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca
https://www.bcucluj.ro/

Citeşte şi:

Procesiunea din Mecca Dobrogei - „Turcii, românii, bulgarii, armenii vin să doarmă o noapte lângă mormântul sfântului” (galerie foto)
Citește în format integral

117



Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari