Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Necropole elenistice la Tomis”, de Mihai Bucovală, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

ro

16 Dec, 2019 00:00 2697 Marime text

Masivele lucrări de amenajare şi modernizare a oraşelor Constanţa (Tomis) şi Mangalia (Callatis) au determinat conducerea Muzeului Regional de Arheologie Dobrogea – Constanţa să pună la contribuţie întregul personal tehnic pentru urmărirea şi salvarea mormintelor din necropolele tomitane. Un exemplu în acest sens este şi volumul „Necropole elenistice la Tomis”, alcătuit de Mihai Bucovală, apărut în anul 1967 la Editura Muzeul Regional de Arheologie Dobrogea – Constanţa.





În cercetarea arheologică, o importanţă deosebită o au cimitirele. Studiul necropolelor constituie una din sursele esenţiale pentru cunoaşterea istorică. Înmormântarea reprezenta pentru cei vechi o problemă dintre cele mai grave şi mai importante.
 

DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA IN FORMAT PDF



Iată de ce a considerat Mihai Bucovală esenţială editarea acestui volum, în care găsim descrise numeroase obiecte de cult găsite în mormintele care s-au lăsat descoperite de arheologi:
 

„Moartea era considerată ca o trecere în altă lume, în care viaţa continua, pe coordonate oarecum similare celor care caracterizau lumea abia părăsită. Această trecere pe alte tărâmuri nu era posibilă fără respectarea unui şir de obligaţii, dintre care primul loc îl ocupa recuperarea şi pregătirea trupului celui defunct pentru această importantă călătorie.


Indiferent prin ce împrejurare ar fi decedat cineva, de moarte naturală sau prin tăierea brutală a firului vieţii în bătălie, a nu avea trupul lui era pentru cei vechi un lucru foarte grav, un delict sau chiar o crimă, care se pedepsea, indiferent de rangul sau poziţia celui vinovat. (În acest sens ne stau mărturie desele referiri ale autorilor antici despre înţelegerile sau armistiţiile temporare încheiate pe câmpurile de luptă, pentru ca trupurile celor ucişi să fie recuperate de taberele respective, în vederea cuvenitei înmormântări).


Eroizat prin simpla trecere în lumea umbrelor, dispărutul apărea învestit cu calităţi deosebite. Iar dacă ar fi rămas cumva nemulţumit, ar fi putut tulbura liniştea şi pacea familiei sau a comunităţii care îl nesocotise, nefăcându-şi datoria de a-l pregăti şi a-l dota cu tot ce-i era necesar în noua viaţă pe care o începea. Prima datorie a familiei era, fireşte, aceea de a îndeplini cu exactitate ritualul funebru. Urma apoi, poate, obligaţia celebrării periodice a tristului eveniment”.



Citeşte şi:

Mormântul hipogeu din Mangalia a fost pictat cu Psalmii lui David

#scrieDobrogea Mormântul cu o pictură din vremea lui Constantin cel Mare, una dintre comorile de mare preţ ale Constanţei (galerie foto)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari