Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:45 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Iubirea de teatru... „însăși viața lui”

ro

14 Jun, 2021 00:00 3367 Marime text

 
  • Astăzi, se împlinesc 94 de ani de la nașterea actorului constănțean Alexandru Mereuță

În luna septembrie a anului trecut, se stingea cel mai longeviv actor al Teatrului de Stat Constanța. Blând, vorbăreț, mereu gata să recite o poezie sau să povestească o întâmplare cu tâlc, Nea Alecu, așa cum îi spuneau cu drag toți prietenii, a fost un personaj memorabil, care a trecut prin viață glorios, făcându-și cu pasiune meseria și adunând noianuri de amintiri fascinante.

Născut pe 14 iunie 1927, a absolvit Institutul de Artă Teatrală din Bucureşti, în 1952, ca student al unor mari actori precum Nicolae Bălţăţeanu sau Costache Antoniu.

A venit la Constanţa în 1960, după ce a jucat timp de opt ani în Bucureşti şi în Bârlad, fiind câţiva ani director al teatrului „V.I.Popa”.

În cei peste 70 de ani de teatru, a creat o impresionantă galerie de roluri, în spectacolele „Orfeu în Infern”, „Interesul general”, „Nunta din Perugia”, „Nevestele vesele din Windsor”, „Trei surori”, „Gaiţele”, „Rinocerii”, „Căsătoria”, „Tache, Ianke şi Cadâr”, „Livada de vişini”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Inimi cicatrizate”, „Vrăjitoarele din Salem”, Romanţioşii”, „O noapte furtunoasă”, „Cabinierul”, „Dionysos”, „Trei surori”, „Escrocii”, „Azilul de noapte“, „Adam şi Eva“, „Io Mircea Voievod“, „Lupii de mare“, „Scaiul”. A jucat şi în câteva filme - „Aventuri la Marea Neagră“ (1972), „Vacanţa la mare“ (1963) „Osânda“ (1976) – și a avut preocupări regizorale, punând în scenă piesa „Muşcata din fereastră”, oferind îndrumare amatorilor şi făcând în mai multe rânduri asistenţă de regie.

Nea Alecu a fost, cu siguranță, un artist înzestrat cu har şi cu o imensă bucurie de a juca, iubindu-şi personajele și contopindu-se cu trăirile lor, așa cum reușesc doar marii actori. 
 
A avut şansa să joace alături de Radu Beligan, Toma Caragiu, Valentin Maximilian, Maria Vulpea, Maria Filoti. A făcut cu precădere roluri de compoziţie, întruchipând bătrâni sfătoşi, înţelepţi și nostimi.
  
Iată portretul succint pe care i-l făcea lui Alexandru Mereuță regretatul secretar literar-artistic Jean Badea, în volumul de evocări Dulcea povară:  
 

„Peste 70 de ani de activitate teatrală, din care 50 la actualul Teatru Dramatic din Constanţa. Peste 100 de roluri numai în acest teatru: Asistent de regie şi regizor artistic al unui număr de 12 spectacole. A format şi îndrumat trupe de actori amatori la Sulina, Tulcea, Hârşova, Medgidia, Eforie Sud, Mangalia, Năvodari, Constanţa, multe distinse cu premii ale festivalurilor de gen din a doua jumătate a secolului trecut. O „fişă de actor" sumară, prea sumară pentru o viaţă dedicată scenei cu credinţă şi pasiune. A celei constănţene cu precădere.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

Pensionat în anul 2001, nu s-a resemnat, n-a acceptat ,,odihna binemeritată după ... ani de muncă etc. etc." şi, bucurându-se de înţelegerea (sau nevoia) directorilor care s-au tot succedat în cabinetul lui Jean Ionescu şi Ion Maximilian, a continuat să joace, să se bucure şi să-i bucure pe alţii. O face din dragoste pentru teatru şi pentru spectatori. Această iubire e însăşi viaţa lui.”


#citește mai departe în „Dulcea povară

Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

Citește și:

#RespectTeatru #citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean: Seniorii teatrului constănţean. De vorbă cu actorul nonagenar Alexandru Mereuţă. Poveşti din vremea când era director la Teatrul din Bârlad (galerie foto)


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari