Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:08 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Iftimie Ilisei, figură marcantă în galeria primarilor Medgidiei

ro

21 Jan, 2022 00:00 3746 Marime text
  • Se împlinesc în aceste zile 96 de ani de la nașterea lui Iftimie Ilisei
 
Ne amintim în aceste zile de fostul primar al Medgidiei, Iftimie Ilisei, cel care a lăsat în urmă importante repere urbane și s-a dovedit, în ciuda regimului în timpul căruia a condus destinele orașului (a fost primar între anii 1968-1979), un model de implicare și angajare în slujba cetățenilor, o imagine a „omului care sfințește locul”.

Autoritățile din Medgidia au dat numele său complexului sportiv din localitate (cel care care deține, pe lângă stadion, un patinoar și un bazin olimpic de înot), acesta fiind doar unul dintre nenumăratele obiective ridicate în anii în care Iftimie Ilisei s-a ocupat de administrarea vechiului Karasu.

Iată cum îl surprinde istoricul Adrian Ilie, în volumul său, „Personalități marcante ale Medgidiei“, pe unul dintre cei mai importanți primari ai orașului, care, în cei 11 ani ca edil-șef, a sistematizat localitatea, a asfaltat străzi, a extins rețeaua de canalizare și de apă potabilă, a modernizat iluminatul public, a construit școli, a ridicat Sala sporturilor și Casa de Cultură a sindicatelor.
 


„S-a născut la 20 ianuarie 1926, în satul Văratic, comuna Dumbrăveni, din judeţul Suceava, urmând cursurile Şcolii gimnaziale din satul natal, iar ulterior pe cele ale Liceului Industrial din Rădăuţi. La finalizarea studiilor liceale, se va angaja la Braşov în cadrul Atelierelor C.F.R., iar mai apoi va deţine funcţia de pedagog în cadrul Liceului Industrial C.F.R. în perioada 1949-1951, va lucra în cadrul Palatului C.F.R. din Bucureşti, după care va solicita transferul la întreprinderea de Maşini Unelte Medgidia, secţia Instalaţii mecanice. Se căsătoreşte la 14 noiembrie 1953 cu Teodora Ilisei, cu care a avut doi copii.

După stabilirea sa în Medgidia, va începe şi ascensiunea sa politică. Va fi numit Secretar de partid la I.M.U. Medgidia, încă din anul 1952, iar peste patru ani este recrutat şef de secţie în cadrul departamentul de propagandă în cadrul Comitetului Raional de Partid. Având o carieră politică de urmat, se va înscrie şi va urma cursurile Şcolii Superioare de Partid, pe care le va absolvi în anul 1960. De la această dată va deţine funcţia de prim-secretar al Comitetului Raional Medgidia, până la 1 martie 1968, când va fi numit primar al Medgidiei.
In noua calitate de edil al oraşului, Iftimie Ilisei, a reuşit să sistematizeze localitatea, să înfiinţeze cartiere noi, să realizeze un Complex sportiv (patinoar, bazin olimpic de înot, stadion). Sala sporturilor, Casa de Cultură a sindicatelor, să creeze noi locuri de muncă şi să asigure un trai decent locuitorilor oraşului.

A administrat treburile oraşului vreme de 11 ani, până în 1979, fiind numit ulterior, preşedinte al Uniunii Cooperativelor Meşteşugăreşti, funcţie pe care o va deţine până la 1 martie 1990. Şi în această poziţie a demonstrat calităţile de bun organizator, obţinând rezultate notabile.
A rămas în amintirea locuitorilor Medgidiei ca fiind un om de cuvânt, în legătură directă cu cetăţenii, pentru care avea un respect deosebit. Faptele sale vor rămâne peste timp o mărturie a capacităţii sale organizatorice şi a ideii de a lucra în folosul cetăţeanului.
A fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Medgidia, la data de 20 iulie 2004, iar fotografia sa se află la loc de cinste în Galeria primarilor, în cadrul Primăriei Municipiului Medgidia.”

Sursa foto: ilustrație din volumul „Personalități marcante ale Medgidiei”, de Adrian Ilie
 
Citește și:
#citeșteDobrogea Primari ai Medgidiei după Primul Război Mondial (I)
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari