Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:46 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Ideea naţională trebuie să ne călăuzească paşii”

ro

13 May, 2021 00:00 2784 Marime text
  • La 13 mai 1912, debuta la Constanța Congresul Ligii pentru unitatea culturală a tuturor românilor
 
După 1878, statul român independent încerca să ofere un cadru favorabil dezvoltării economice, social-politice şi culturale a societăţii și să încurajeze crearea unor structuri moderne, pe întregul său teritoriu.

La Constanţa, ca, de altfel, pretutindeni în ţară, se înființau societăţi şi cercuri culturale, independente sau reprezentând filiale ale societăţilor cu caracter naţional. Cea mai importantă a fost, desigur, „Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor” denumită, pe scurt, „Liga Culturală”.



Înfiinţată la Bucureşti, la 17/29 decembrie 1890, Liga Culturală a organizat o largă mişcare cultural-patriotică, reuşind să creeze secţii în majoritatea oraşelor din România şi chiar în mai multe centre universitare din Europa.

La Constanţa, nucleul Ligii Culturale s-a închegat în 1892, iar acțiunile sale erau menite să determine un curent pozitiv de opinie pentru întărirea legăturilor culturale între toţi românii, pentru ajutorarea românilor din provinciile aflate sub stăpânire străină (Transilvania, Banat, Bucovina), pentru susţinerea cauzei naţionale, obiectivul fiind „de a cultiva conştiinţa solidarităţii în întreg neamul românesc şi a întreţine o mişcare care să-i asigure împlinirea misiunii culturale a românilor în Orient”.
Cu privire la activitatea Ligii Culturale din Dobrogea, Nicolae Iorga îi aprecia importanța prin cuvintele: „Iarăşi este necontestat că trezirea conştiinţei naţionale în Dobrogea şi manifestarea ei hotărâtă se datoreşte mişcării noastre. Ideea naţională trebuie să ne călăuzească paşii”.

Un eveniment deosebit din activitatea secţiei constănţene a fost pregătirea şi găzduirea Congresului Ligii Culturale din 13-15 mai 1912, presa locală mobilizând opinia publică în scopul susţinerii lucrărilor:

„Fraţi dobrogeni, avem fericita ocaziune de a primi în oraşul lui Ovidiu, pe congresiştii Ligii Culturale pentru unitatea culturală a tuturor românilor. Acest Congres ne dă primul prilej de a arăta fraţilor noştri, reprezentanţii tuturor judeţelor din ţară, că aici pe ţărmurile mării, românul este acelaşi suflet, mare şi bun, în timpuri de pace şi fericire, acelaşi suflet viteaz şi hotărât în timpuri grele.
Acest Congres ne oferă primul prilej, când reprezentanţii Ligii Culturale din întreaga ţară vin aici la noi, spre a ne consfătui cu toţii asupra luptei ce trebuie să ducem contra vecinilor hrăpăreţi care ne-au despărţit pe noi ca neam.
În acest Congres vom hotărî ajutoarele salvatoare ce trebuie să dăm fraţilor noştri transilvăneni, bucovineni, basarabeni şi macedoneni spre a-şi păstra şi cultiva dulcea limbă românească.
Acest Congres oferă primul prilej, ca alăturea de noi dobrogenii, românii veniţi din munţii bogaţi ai Carpaţilor, de pe dealurile mândre ale Olteniei, Munteniei şi Moldovei, de pe mănoasele cămpii de aur ale Dunărei, uniţi în suflet şi-n gânduri, vom trimite fraţilor noştri de pretutindeni de aici de la Marea Neagră, salutul nostru de hotărâre neţărmurită pentru izbânda idealului nostru naţional... "



Evenimentul este reflectat în ziarul „Drapelul” III, nr.49, din 20 mai 1912 (antologat în volumul „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“).
 
#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu

Dacă, în urmă cu 123 ani, pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa.sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursa foto: historia.ro
 

Citeşte şi:

#citeșteDobrogea: Dobrogea înaintea Primului Război Mondial (II). Liga Culturală și rapoartele din Constanța și Tulcea

#DobrogeaDigitală: Prima cursă maritimă Constanța-America


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari