Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:51 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – „Fantasio 40” In Memoriam cântărețul iubirilor adolescentine, Dan Spătaru. 16 ani de la dispariție

ro

08 Sep, 2020 00:00 2627 Marime text

Singurul volum existent la ora actuală, despre tumultoasa istorie a Teatrului de revistă „Fantasio“, este cel semnat de secretarul literar artistic Jean Badea. Datorită lui, în anul 1998, avea să iasă de sub tiparul Editurii Leda volumul „Fantasio 40. Monografie“pe care îl puteți lectura integral în varianta digitală în Biblioteca ZIUA de Constanța.
Astăzi, când se împlinesc 16 ani de la dispariția celebrului cântăreț dobrogean Dan Spătaru, ne-am oprit asupra unui fragment din mini-biografia cuprinsă în cartea „Fantasio 40”.
 

„În 1974, când devenea salariat al Teatrului Fantasio, Dan Spătaru se afla în pragul unei spectaculoase «căderi», după ce cunoscuse toate plăcerile măreţiei. Puțini cântăreţi din România au avut succesul său artistic, financiar şi sentimental. La asemenea înălţimi, aerul e tare, aburii euforiei şi ai licorilor te învăluiesc ameţitor şi - în lipsa unui sfat de bătrân înţelept - e uşor să te prăbuşeşti. Dacă Spătaru n-a avut destinul amar al unui coleg de la Teatrul Tănase, este meritul lui, al familiei (întemeiate la Constanţa) şi al unor prieteni adevăraţi.
N-a stat mult la Fantasio, doar patru ani, şi a cântat în trei reviste (Super-Fantasio, Veselia n-are vârstă, TeleFantasio) şi în tot atâtea concerte. Dar aici a «renăscut», e drept, cam greu ... , în mai multe reprize, cu dureri sfâşietoare şi lumina miraculoasă de la capătul tunelului.

 

DESCARCĂ VOLUMUL INTEGRAL ÎN FORMAT PDF

 

Dan Spătaru a fost şi a rămas până astăzi cântăreţul iubirilor adolescentine sau mature, al drumurilor spinoase pe care se pot rătăci sufletele cotropite de stări confuze, al bucuriei de copil încântat, la orice vârstă, când ... trece o fanfară militară, al evocărilor sentimentale cu chip de măicuţă blândă şi resemnată în aşteptare, sau de ţărăncuţă isteaţă.
Dacă ar fi cântat într-o limbă de circulaţie internaţională, piesele sale muzicale şi sinceritatea trăirii lor în scenă l-ar fi putut situa pe o traiectorie ascendentă, asemena unui Julio Iglesias ...
Numai că Dan Spătaru s-a confesat liric «pre» limba maternă, picurând o lacrimă de fericire peste amărăciunea românilor sortită veşniciei.
 
#citește mai departe în volumul „Fantasio 40”

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.

 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Citește și:

#citeșteDobrogea File dobrogene din Primul Război Mondial. Înfrângerea Armatei Române a „costat” Cadrilaterul

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari