Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:51 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – „Fantasio 40” „Deschizătorul de pârtie” Dumitru Caramitru, la ceas aniversar

ro

24 Sep, 2020 00:00 3208 Marime text

Pe 12 iunie 2018, atunci când cotidianul ZIUA de Constanța organiza în premieră pentru lumea artistică a Constanței evenimentul intitulat „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, își asuma eternizarea activității celor 62 de seniori ai scenei de la malul mării care, prin contribuția lor, au scris o pagină de istorie a devenirii culturale a urbei.
Între ei și Dumitru Caramitru, distins la vremea respectivă cu medalia „Jean Ionescu“ şi cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean, dar şi cu o scrisoare de mulţumire din partea Primăriei Municipiului Constanţa.

Activitatea celui născut pe 24 septembrie 1946 a fost descrisă de secretarul literar artistic Jean Badea atât în volumul „Dulcea povară”, cât și în singura monografieFantasio 40”.
 

„A intrat în teatru la vârsta adolescenţei şi a ajuns astăzi unul dintre «bătrânii» scenei de la Fantasio, deşi nu are decât 50 de ani. În noiembrie
1967, era angajat prin concurs şi debuta în spectacolul «Un concert pe adresa dv.» ca solist vocal, cu două melodii din repertoriul lui Gianni Morandi:« În genunchi mă-ntorc la tine» şi «Nu sunt demn de tine».
La Fantasio, D. Caramitru făcea parte dintr-o echipă de cântăreţi recunoscută pe plan naţional: Ilona Moţica, Trio Do-ReMi, Valy Manolache, Coca Andronic, apoi Dan Spătaru şi Clara Anton. El era cel mai tânăr, «deschizătorul de pârtie», care - de multe ori - dădea tonul spectacolului, adică al succesului. Prospeţimea şi sinceritatea glasului şi trăirii sale scenice au atras atenţia regizorilor, care au început să-i ofere, la început, replici în scenete comice, apoi roluri în comedia muzicală Hoţii de ceasornice (în regia marelui meşter Nicuşor Constantinescu) şi în muzicalurile pentru copii: Cocoşelul neascultător, Muschetarii măgăriei sale şi Lumea poveştilor.


Dumitru Caramitru şi-a continuat cu egal succes dubla prestaţie artistică, de cântăreţ şi actor comic, în diferite concerte şi reviste muzicale, până în 1990, când- împreună cu Coca Andronic - a solicitat directorului din acea vreme să fie folosit în exclusivitate ca actor. Era o „mişcare" gândită cu maturitate, care i-a fost înţeleasă ca răsplată pentru credinţa cu care a slujit scena din b-dul Ferdinand...
Reuşitele sale din Parlamentul melodiilor, Love story în lift, Grevă la Fantasio, O fată îndărătnică, Revista de... front (Moş Teacă) şi Ginere de import au (re)confirmat talentul de actor comic al lui Dumitru Caramitru”.



#citește mai departe în volumul „Fantasio 40


Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.


DREPTURI DE AUTOR


a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.


b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Citește și:

#citeşteDobrogea Dumitru Caramitru, plurivalentul artist constănţean, împlineşte astăzi 73 de ani (galerie foto)


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari