Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Dobrogea este pentru noi cea dintâi chemată la drepturi”

ro

24 Aug, 2020 00:00 2686 Marime text

„Dobrogea Jună“, ziarul cu cea mai longevivă apariție din Constanța, condus cu dedicare și profesionalism de Constantin N. Sarry, a reflectat, între anii 1904-1944, momentele marcante ale devenirii provinciei transdunărene.

La curent cu tot ce se întâmpla în domeniul politic, economic sau social, publicația ne aduce informații valoroase din perioada interbelică, alcătuind un tablou complex al evenimentelor, instituțiilor și personalităților care au contribuit la făurirea României moderne.

Textul reprodus mai jos este citat din antologia „Dobrogea Jună. Caleidoscop”, și este un scurt interviu luat de redacția ziarului fruntașului țărănist Ion Mihalache, aflat în vizită la Constanța, în luna august 1922.

Figură remarcabilă a vieții politice interbelice, patriotul român avea să fie condamnat la temniţă grea pe viaţă, pentru “crimă de înaltă trădare”, sfârșind în închisorile comuniste, supus unui regim cutremurător de umilințe și teroare.

„Informat că d-l I. Mihalache, conducătorul partidului ţărănist se află în localitate şi că în seara de sâmbătă 26 august dsa ia dejunul cu mai mulţi amici politici la restaurantul «Veneţia», am căutat să obţin o convorbire cu d-sa, în care scop am solicitat concursul d-lui Francisc Sechetti, care mi-a înlesnit aceasta prezentându-mă fostului ministru de domenii.
D-l I. Mihalache, încântat că poate vorbi unui ziar, reprezentant al opiniei publice dobrogene, s-a pus bucuros la dispoziţia «Dobrogei June».
- Aţi putea să ne spuneţi care ar fi fost programul de activitate al partidului ţărănist în ce priveşte refacerea Dobrogei?
- Un program special pentru Dobrogea, nu avem. Toate localităţile şi toţi cetăţenii României Mari, indiferent de naţiune şi religie, trebuiesc trataţi egal.

DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA IN FORMAT PDF 

În programul nostru se prevede ajutorarea tuturor celor care au suferit de pe urma războiului, precum şi refacerea gospodăriilor lor, fie ei Români, Tătari, Turci, Bulgari, etc.
În privinţa despăgubirilor de război şi refacerea Dobrogei, chestiunea îmi este îndeajuns de cunoscută. În programul nostru, s-a prevăzut impozitul pe marile capitaluri şi confiscarea averilor celor îmbogăţiţi în mod necinstit. Cu sumele ce vor rezulta din aceste impozite vor fi despăgubiţi dăunaţii de război, începând cu regiunile cele mai devastate şi cu cetăţenii cei mai săraci, care vor fi despăgubiţi complet.
Statul nu va pretinde să refacă el, sau prin societăţi cointeresate, paralizând astfel iniţiativele particulare. Eu personal am luat parte în luptele din Dobrogea şi am văzut dezastrul ce a suferit populaţia. Când eram ministru, cel dintâi ajutor l-am acordat Dobrogei, aprobând suma de 5 milioane pentru seminţe şi cumpărări de vite; Dobrogea este deci pentru noi cea dintâi chemată la drepturi.
Cu despăgubirile pentru Dobrogea ştiu că s-a făcut o mizerabilă, nenorocită politică de partid. Când d-l Dinu Brătianu a candidat la o alegere parţială la Constanţa, chestiunea despăgubirilor de război a fost speculată condamnabil.” (D.J.16, Nr.195, 31 august 1922)

 
 #citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David  
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.   
 
DREPTURI DE AUTOR  

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.   b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.   

 
Sursa foto: captura youtube/arhiva tvr     

Citește și:

#DobrogeaDigitală - „Dobrogea Jună. Caleidoscop”, de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: „De la gazetăria de căpătuială până la cea de principiu e o distanţă ca de la vierme la un astru”  

#DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop” de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: Dobrogea în preajma primelor alegeri – „dezinteresare criminală”   
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari