Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:17 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Dacă ar fi cântat într-o limbă de circulație internațională, Dan Spătaru ar fi atins faima unui Julio Iglesias

ro

02 Oct, 2021 00:00 3405 Marime text
  • În urmă cu 82 de ani, se năștea cântărețul Dan Spătaru
 
„Nemuritorul” Dan Spătaru s-a născut pe 2 octombrie 1939, în comuna Aliman, din judeţul Constanţa, într-o familie de învăţători.
A rămas orfan de mamă la doar 12 ani. A făcut liceul la Medgidia, după care, iubitor de fotbal și de călărie, a dat admitere la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, pe care a fost însă nevoit s-o abandoneze, datorită unei accidentări.
Astfel, și-a fructificat o altă pasiune și s-a lansat în muzică. A început să cânte la „Casa Studenţilor“, în anul 1962, fiind remarcat de compozitorii Camelia Dăscălescu și Temistocle Popa, care îi vor încredinţa primele melodii de succes.

În Teatrulde revistă „Fantasio“ din Constanța, a activat timp de șase ani, din 1974 până în 1979. Tot aici și-a cunoscut și soția, balerină în trupa teatrului, cu care a avut o fiică.

Zeci de șlagăre, precum „Drumurile noastre“, „Trecea fanfara militară“, „Nu m-am gândit la despărțire“, „Țărăncuță, țărăncuță“, sunt și astăzi cunoscute și fredonate de melomani de toate vârstele.

În anul 2004, a primit premiul pentru întreaga carieră desfăşurată în slujba muzicii uşoare româneşti, la „Festivalul de muzică Callatis din Mangalia.
A murit în același an, la 8 septembrie 2004, iar numele său a fost dat Festivalul internaţional de muzică uşoară care se desfăoară anual la Medgidia.
Iată cum îl caracteriza regretatul Jean Badea,în volumul său „Fantasio 40”:
 
„În 1974, când devenea salariat al Teatrului Fantasio, Dan Spătaru se afla în pragul unei spectaculoase «căderi», după ce cunoscuse toate plăcerile măreţiei. Puțini cântăreţi din România au avut succesul său artistic, financiar şi sentimental. La asemenea înălţimi, aerul e tare, aburii euforiei şi ai licorilor te învăluiesc ameţitor şi - în lipsa unui sfat de bătrân înţelept - e uşor să te prăbuşeşti. Dacă Spătaru n-a avut destinul amar al unui coleg de la Teatrul Tănase, este meritul lui, al familiei (întemeiate la Constanţa) şi al unor prieteni adevăraţi.
N-a stat mult la Fantasio, doar patru ani, şi a cântat în trei reviste (Super-Fantasio, Veselia n-are vârstă, TeleFantasio) şi în tot atâtea concerte. Dar aici a «renăscut», e drept, cam greu ... , în mai multe reprize, cu dureri sfâşietoare şi lumina miraculoasă de la capătul tunelului.

 Dan Spătaru a fost şi a rămas până astăzi cântăreţul iubirilor adolescentine sau mature, al drumurilor spinoase pe care se pot rătăci sufletele cotropite de stări confuze, al bucuriei de copil încântat, la orice vârstă, când ... trece o fanfară militară, al evocărilor sentimentale cu chip de măicuţă blândă şi resemnată în aşteptare, sau de ţărăncuţă isteaţă.

Dacă ar fi cântat într-o limbă de circulaţie internaţională, piesele sale muzicale şi sinceritatea trăirii lor în scenă l-ar fi putut situa pe o traiectorie ascendentă, asemenea unui Julio Iglesias ...
Numai că Dan Spătaru s-a confesat liric «pre» limba maternă, picurând o lacrimă de fericire peste amărăciunea românilor sortită veşniciei.”
 
#citește mai departe în volumul „Fantasio 40”

Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
 
Sursa foto: „Personalități marcante ale Medgidiei“, de Adrian Ilie
 
Citește și:          
 #DobrogeaDigitală: „Personalități marcante ale Medgidiei“, de Adrian Ilie. Dan Spătaru, artistul care a intrat în cartea recordurilor
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari