Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:07 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Costache Negri“, de Pericle Martinescu – Omagiu adus marelui patriot moldovean și boier generos

ro

16 Jul, 2021 00:00 1737 Marime text

 
  • Costache Negri a fost un mare patriot moldovean care, deși nu s-a realizat ca scriitor important, a rămas în istoria literaturii române cu amintirile de călători, precum și bogata corespondență, cu valoare documentară către Alecsandri și Kogălniceanu.
  • „Negri era ultimul reprezentant al marilor noştri străbuni, model al tuturor frumoaselor însuşiri care fac cinste omenirii“ V. Alecsandri
Volumul lui Pericle Martinescu dedicat lui Costache Negri reprezintă un omagiu adus  acestui personaj implicat în lupta politică pentru Unirea Principatelor, socotit de Eminescu „unul din cei mai nobili bărbați ai românilor, care reprezintă nu numai cel mai curat patriotism și caracterul cel mai dezinteresat, dar și o capacitate extraordinară, căreia-i datorăm, în bună parte, toate actele mari săvârșite în istoria modernă a românilor”. Costache Negri este evocat de Pericle Martinescu într-o carte ce rămâne cea mai importantă mărturie a vieții și activițății acestui boier generos, temerar apărător al intereselor „plebei”.



Constantin Negre sau Petrache Negre, cum se semna el în decumentele epocii (mai rar Negrea), s-a născut în jurul anului 1780. Data exactă nu se cunoaște, însă se deduce din faptul că era cam de aceeași vârstă cu bunul său prieten Costache Conachi. Cei doi au făcut studii împreună și au rămas tot timpul într-o strânsă relație de afecțiune reciprocă.

Autorul descrie pe larg drumul până la casa personajului în jurul căruia se învârte acțiunea. În Iași, fusese construit un lung șir de case cunoscute sub denumirea „casele Luca“.

„Fuseseră construite în veacul al XVIII-lea de unul din boierii divăniţi, Luca; acesta le dăduse ca zestre unei fiice a lui, căsătorită pe la 1770 cu banul Costin Negrea, care devenise proprietarul lor şi le lăsase, la rândul lui, moştenire fiului său, Petrache Negre, care acum, înainte de răzmeriţă, locuia aici împreună cu familia sa.“

Înainte de a împlini vârsta de 30 de ani, Petrache Negre se căsătorește cu Smaranda Donici, fiica lui Miron Donici, conducătorul ținutului Soroca, bunicul, după mamă, al lui Alecu Russo. Donici devenise cunoscut în toată Moldova pentru frumusețea celor opt fiice ale sale. Însăși mama personajalui principal era considerată o muză în ochii scriitorului Conachi, care o cunoscute în tinerețe drept soția lui Petrache Negre.

A copilărit înainte de răscoala din 1821, atunci când printre oameni pătrunsese ideea de schimbare și se pregăteau pentru o transformare radicală. Deși tatăl său, Petrache Negre, făcea parte din rândul boierimii de rangul doi, era un om cu principii înalte în raport cu nivelul clasei lui.  

Pe vremea când Costache Negri avea vreo zece ani, tatăl său a fost primul moldovean desemnat, după înlăturarea domniilor fanariote, să îndeplinească o misiune oficială pe lângă puterea otomană. Ioniță Sandu Sturza este domnitorul care s-a instalat pe tron îm toamna anului 1822. Petrache Negre era bucuros din două motive: pentru că îl considera „domn pământean“ și pentru că familia sa se înrudea cu familia regală, Smaranda Negre fiind nepoata domniței. În 1823, stâlpul familiei Negre se stinge din viață lovit de ciumă. Atunci, soția sa, Smaranda, își ia copiii și merge la curtea regală. Aici, Costache își trăiește adolescența și recunoaște mai târziu că a învățat eticheta, eleganța și fastul.

Află detalii piperate din adolescența lui Costache Negri, din perioada de maturitate a vieții sale, dar și detalii istorice citind în continuare cartea „Costache Negri“, de Pericle Martinescu.

Sursa foto: „Costache Negri“
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

 #DobrogeaDigitală: „Odiseea editării Poeziilor lui Eminescu în prima sută de ani. 1884-1984“, de Pericle Martinescu - Mihai Eminescu, poetul ajuns celebru în urma îmbolnăvirii sale
 
#DobrogeaDigitală „Administrația românească. Cadrilater (1913-1940)“: România a fost numărul 1 la venitul pe cap de locuitor
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari