Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:41 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Aventurile fraților Pipera și legătura lor cu profesorul Garabet Kümbetlian

ro

12 Nov, 2020 00:00 3785 Marime text


Cartea regretatului savant constănțean Garabet Kümbetlian, intitulată „Amintiri și povestiri, adună, într-un veritabil caleidoscop, oameni și locuri excepționale, personalități pe care Profesorul le-a cunoscut sau care au făcut parte din familia sa de suflet sau de sânge.

Este și cazul fraților Constantin şi Paul Georgescu-Pipera, plecați din România după instaurarea comunismului și cu care Kumbetlian se înrudea, prin verișoara sa, Luiza Ihtiarian.
Volumul dedică un capitol întreg, bogat ilustrat, performanțelor extraordinare ale celor doi pasionați navigatori, de pe urma cărora au rămas lucrări de valoare ştiinţifică şi practică, informaţii preţioase, hărţi, trasee, fotografii şi alte documente.

„Constantin şi Paul, sunt fiii celebrului proprietar bucureştean Georgescu-Pipera, al perioadei interbelice. Paul G. P. a fost cadru didactic (şef de lucrări) în cadrul catedrei de hidraulică-hidrotehnică a Institutului Politehnic din Bucureşti. A părăsit ţara înainte de 1989 şi s-a stabilit în Venezuela, unde a devenit profesor în cadrul Universităţii Simón Bolivar din Caracas. Fratele său mai mare, Constantin, a fost angajat pe şantierul canalului Dunăre-Marea Neagră al anilor ’50, de unde a fost îndepărtat în urma unei şedinţe de «demascare», tipică acelor ani. După câteva arestări repetate a părăsit şi el ţara, stabilindu-se alături de fratele său, în Caracas. Aici, fraţii Georgescu-Pipera, pasionaţi navigatori, au navigat pe marile fluvii ale Americii de Sud: Orinoco, Amazon, La Plata şi ale Americii de Nord, Missisippi, descoperind căi de navigaţie, redescoperind vechi trasee pe apă ale vechilor «indieni» şi băştinaşi şi punând în valoare sub aspect economic şi al transportului pe ape, marile fluvii amintite. Fraţii Georgescu-Pipera au dorit să demonstreze că marile fluvii ale Americii de Sud şi afluenţii lor, sunt navigabile.

 

DESCARCĂ VOLUMUL INTEGRAL ÎN FORMAT PDF

 

În ciuda faptului că acest lucru era binecunoscut din vechime, nimeni nu verificase şi nu confirmase această afirmaţie. Cei doi fraţi au cumpărat o barcă şi au pornit în voiaj.
Cheltuielile au fost acoperite prin sponsorizări şi fonduri puse la dispoziţia navigatorilor de republicile direct interesate de aceste proiecte. În imaginea alăturată, fraţii Paul şi Constantin Georgescu-Pipera, prezentând proiectul lor la Lima, preşedintelui republicii Peru, Fernando Belaúnde Terry, în luna noiembrie 1982.
Un prim voiaj care a urmărit să întărească încrederea în proiectul mai mare, general, a urmat un traseu din Venezuela spre Caraibe, până în Buenos Aires, pe distanţa a 11000 de km, călătorie finalizată cu succes. Au urmat traseele până atunci necunoscute şi periculoase, dar navigabile, ca de exemplu cele care au urmărit posibilitatea legăturilor pe calea apelor a republicilor Sud-Americane.
În urma acestui uriaş efort, au rezultat lucrări de mare valoare ştiinţifică şi practică de peste 2000 de pagini, cu informaţii preţioase, hărţi, trasee, fotografii, şi alte documente şi dovezi.
La succesul acestor acţiuni a contribuit şi Fundaţia «Oriampla», adică «Orinoco – Amazon - La Plata», iniţiată de cei doi fraţi. După mulţi ani de zile, Constantin (Titi) Georgescu-Pipera s-a căsătorit cu verişoara mea, Luiza Ihtiarian (fiica surorii tatălui meu), cu care locuieşte în prezent la Paris.”


#citește mai departe în volumul „Amintiri și povestiri”.
#autor Garabet Kümbetlian

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
 
Sursa foto: Fraţii Georgescu-Pipera în voiaj (ilustrație din volumul „Amintiri și povestiri”, de Garabet Kümbetlian)
 
Citește și:

Impresionanta prietenie dintre discipolul Garabet Kumbetlian și maestrul Stavru Tarasov
 

Artiști smulși din uitare, în cartea profesorului Garabet Kumbetlian

#citeșteDobrogea Cine a fost Garabet Kumbetlian. Biografia unui inginer cu dimensiuni de mentor (galerie foto+document)


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari