Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:23 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân” din Constanța (1930-1931 și 1931-1932) Etape din executarea noului local al Liceului „Mircea” (galerie foto)

ro

08 Jul, 2020 00:00 1935 Marime text

 
Volumul VIII al Anuarului Liceului „Mircea cel Bătrân“ se concentrează asupra prezentării activităților din anii 1930-1931 și 1931-1932. Volumul cuprinde atât date privind situația școlară a elevilor, cronici, liste cu rezultate, dar și articole științifice, cum este cazul celui semnat de profesorul Carol Blum: „Sarcofagul roman și simbolurile justiției penale“. Acest articol tratează un subiect fierbinte al Constanței: misterul mormântului lui Ovidius, urbea tomitană fiind mereu dornică de a descoperi locul unde a fost îngropat marele geniu latin. Sarcofagul prezentat în articolul profesorului Blum nu era mult-așteptatul mormânt al lui Ovidius, dar descoperirea acestui monument este de asemenea importantă.
 
De asemenea, în cuprinsul acestui anuar găsim descrisă o etapă din „Noul local. Lucrări executate de comitetul şcolar în anii 1930 şi 1931”, așa cum a fost ea descrisă de elevii de-acum nouă decenii.
 

„S'a terminat aripa internatului, s'a continuat mobilarea şcoalei şi completat materialul didactic pentru laborator şi cabinetul de şt. naturale.
În 1931 se termină lucrările interioare la internat şi locuinţa directorului: instalaţiile sanitare, electrice, porţile de fer, amenajarea curţii interioare
a internatului.
Printr'un aranjament între comitetele şcolare, al liceului de băeţi şi al celui de fete, aprobat de minister, liceul de fete a contribuit cu suma de 750.000 lei. În schimb, liceul de băeţi a cedat celui de fete localul său din str. Traian, având 10 săli mari de clasă, plus încă cca 10 săli mal mici, locuinţa directoarei etc., cu o curte de apr. 1755 metri p.
Cu contribuţia liceului de fete s 'au putut termina în vara anului 1931 lucrările interioare indicate mai sus, încât cu începerea anului şcolar 1931-32, liceul de băeţi a trecut în întregime în localul său nou. Prin această combinaţiune, ideea internatului liceului de băeţi a fost sacrificată, pentru a da astfel posibilitate liceului de fete, care era instalat în două case particulare improprii, să capete un local bun, corespunzător cerinţelor unei şcoale.

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

Acest rezultat atât de binefăcător tineretului şcolar secundar a fost atins prin munca dezinteresată, închinată binelui obştesc, timp de peste 10 ani, a membrilor comitetului şcolar al liceului de băeti. S'a adăogat concursul neprecupeţit şi foarte preţios al membrilor comisiunii tehnice; deasemenea generozitatea asociaţiunii comercianţilor şi exportatorilor de cereale din Constanţa şi bunăvoinţa şi sprijinul dat de corpul funcţionarilor vamali.
Clădirea liceului nu este complet terminată.
Când corpul central, la care nu s'a ridicat decât zidăria parterului, va fi gata, se va putea organiza internatul în aripa acum ocupată de laboratorul de şt. fizico-chimice, două -clase şi birourile administrative.
Toate acestea vor fi mutate în corpul central, unde vor fi şi cancelaria profesorilor, biblioteca, cabinetul de şt. naturale, sala de desemn.
Sperăm că aceeaşi factori, cu aceeaşi generozitate şi cu acelaş spirit de jertfă, vor contribui la desăvârşirea operei.
În perioada de mai 'sus, s'a completat mobilierul. Pentru cancelaria profesorilor s'a comandat pe bază de licitaţie-mobilier la fabrica «Tran1'ilvania» din Cluj. S'au executat: o masă mare cu 34 fotolii, două birouri duble, două biblioteci mari, garderoba etc., plus 10 biblioteci de clasă.
S'au completat instalaţiile laboratorului de şt. fizico-chimice, făcându-se şi amfiteatrul”.

 
#citește mai departe în Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân” din Constanța  (1930-1931 și 1931-1932)

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Citește și:

#DobrogeaDigitală – Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1924-1925): Demostene Tranulis, între principalii donatori ai construirii Colegiului „Mircea”
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari