Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ 1924-1925 - „Ne despărțirăm în două tabere şi bulgării de zăpadă începură să sboare pe sus“

ro

10 Dec, 2021 00:00 3476 Marime text
  • Încă de prin anii '20 liceul „Mircea cel Bătrân“ tipărește periodice care prezintă situația instituției pe diferite perioade de timp. Cu întreruperi, mai scurte sau mai lungi, liceul a continuat tradiția, ultimul periodic de acest tip fiind publicat anul acesta sub numele de „Cronica anilor 2017-2020“.

Anuarul Liceului Mircea cel Bătrân Constanța de pe anii școlari 1924-1925 prezintă activitatea prestigioasei instituții de învățământ dintre anii antemenționați. De natură solemnă, scrisă în speficul narativ anilor interbelici, publicația este încă o dovadă a valorilor pe care acest for cultural, numit Liceul „Mircea cel Bătrân“, le transmite din generație în generație.

Unul dintre articolele din anuar se numește „O întămplare“. Textul, scris de elevul Theiler Rene, prezintă prima ninsoare din Constanța anului 1925.Tinerii din Liceul „Mircea cel Bătrân“ s-au bucurat de primii fulgi de nea și s-au întrecut în pozne toate fiind detaliate cu un ușor umor în textul ce urmează.

Redăm mai jos textul care cu siguranță vă va trezi amintiri, căci astfel de năzdrăvenii s-au întâmplat mereu.Trebuie să recunoaștem că pozne de genul acesta, specifice copilăriei, se întâmplă și astăzi.
 
„Au trecut de-abia câteva zile de-atunci şi întâmplarea mi-a rămas întipărită în minte cu toate amănuntele ei...

Curtea liceului era plină de băeţi de toate vârstele şi din toate clasele. Era prima zăpadă din anul acesta şi ne bucuram cu toţii de acest fericit eveniment.

Ne despărtirăm într'o clipă în două tabere şi bulgării de zăpadă începură să sboare pe sus. Tabăra în care mă aflam şi eu, dete atacul şi respinse pe adversari, îngrămădindu-i într'un colţ al curţii. Dar tocmai când ne credeam învingători, se auzi deodată: bang! şi un geam sbură în bucăţi.

Lupta încetă ca prin minune şi se auziră strigăte: „Cine a spart?“ In aceiai clipă sună clopotul şi intrarăm consternaţi în clasă, unde remarcarăm lipsa colegului Petrescu. Fiecare îşi dădea părerile pe faţă tovarăşilor şi se formaseră grupuri unde se discuta aprins, când auzirăm pe băeţii de lângă uşă zicând „Sst! Vine d-nul sub director!“

Toti tăcurăm şi ne seularăm în picioare. D-nul Constantinescu intră urmat de Petrescu „Băeţi“ ne spune el „să luati ca model pe acest coleg, care, îndată ce a spart geamul, a venit şi mi-a mărturisit fapta, de-aceea îl iert de pedeapsă. Şi, adresându-se lui Petrescu, mai spuse: „Acum treci la Ioc şi să bagi mai mult de seamă când te joci.“ Apoi eşi din clasă. Noi felicitarăm pe tovarăşul nostru şi clasa reintră din nou în veselia ei obişnuită ...

THEILER RENE
Clasa IV-a A.“
 
Sursă foto: Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ din Constanța pe anii școlari 1924-1925

Citește și:

Viața cultural-artistică la Liceul „Mircea cel Bătrân“ - Biblioteca, „izvor spre lumină şi ştiinţă“

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari