Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:30 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Principesa Ileana, devenită stareța unei mănăstiri din America, a vizitat România post-decembristă chiar înainte de a muri

ro

05 Jan, 2021 00:00 7321 Marime text

Alteța Sa Imperială și Regală Ileana, Arhiducesă a Austriei, Principesă de Habsburg – Toscana, Principesă a României, Principesă de Hohenzollern a fost fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria, arhiducesă de Austria prin căsătorie, iar spre finalul vieții, stareță ortodoxă, sub numele de „Maica Alexandra”.
 
Astăzi, când se împlinesc 112 ani de la nașterea Principesei Ileana, vă oferim câteva fragmente din cartea „Familia regală a României și meleagurile călărășene”, scrisă de prof. Constantin Tudor și Nicolae Țiripan, o adevărată biografie a monarhiei românești.
 
Descendență umbrită de zvonuri
Mătușa regelui Mihai de Romania, Ileana s-a născut la București la 5 ianuarie 1909 (23 decembrie 1908), ca fiica cea mică a prințesei Maria și a principelui Ferdinand. Deși au existat zvonuri că tatăl adevărat al Ilenei este de fapt Barbu Știrbei, regele a admis paternitatea. A avut patru frați mai mari: Carol, Elisabeta – mai târziu Prințesă moștenitoare a Greciei, Maria – mai târziu regină a Iugoslaviei – și Nicolae. Despre fratele ei mai mic, Mircea, de asemenea s-a spus că ar fi fost copilul Prințului Știrbei.
 
„Regina Maria a trăit 11 ani după soţul ei. Sunt cunoscute anumite infidelităţi conjugale ale preafrumoasei englezoaice, ignorată de un soţ ce încă mai suferea după Elena Văcărescu şi ce se întreţinea cu ţigănci focoase. Temperamentală, Maria, după ce născuse doi copii şi Nando (apelativul cu care ea îşi alinta soţul) s-a îmbolnăvit de febră tifoidă, s-a îndrăgostit de locotenentul Zizi Cantacuzino din suita princiară. Aventura i-a fost cunoscută şi de Ferdinand, care de altfel îi va tolera Reginei toate idilele extraconjugale. Apoi a venit pasiunea pentru «prinţul alb» Barbu Știrbey, administratorul general al Domeniilor Coroanei. Se presupune că acesta din urmă este tatăl ultimilor doi copii (Ileana şi Mircea). De notorietate publică a fost şi idila cu Joe Boyle, colonel canadian de la Crucea Roşie, care în 1917 luase locul primului favorit, Barbu Știrbey. (…)
 
Principesa Ileana a adus inima mamei sale la Castelul Bran
Chiar dacă nu s-au avut bine niciodată, Regele Carol al II-le i-a organizat mamei sale o înmormântare fastuoasă. Regina Maria a României Mari, a avut o ultimă dorinţă, trupul să-i fie înmormântat la mănăstirea Curtea de Argeş, iar inima la reşedinţa de la Balcic. După dorinţa ei inima i-a fost învelită în vată formolizată, aşezată într-o casetă de argint în greutate de 561 de grame (decorată cu 307 pietre preţioase) înfăşurată de proprii ei fii (Carol şi Nicolae) în drapelele României şi Angliei şi depusă în Capela Ortodoxă Stella Maris, din grădina minunată a palatului de la Balcic, pe litoralul Mării Negre, din Cadrilater. După ce Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei, inima a fost adusă de principesa Ileana la Castelul Bran, loc ales în mare secret.
Mai târziu, directorul castelului a găsit inima Reginei ascunsă în stâncă și protejată de un grilaj metalic. În 1970 caseta a fost dusă la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti. Pe 3 noiembrie 2015, conform dorinței Regelui Mihai, caseta cu inima Reginei Maria a fost dusă la Pelișor, fiind depusă în Salonul de Aur al Castelului, acolo unde inima Reginei Maria a bătut pentru ultima dată. (...)
 
Ileana - născută pe 05.01.1909 la Bucureşti. Se căsătoreşte în 1931 cu principele Anton de Austria, din Casa de Habsburg, având cu acesta 6 copii, la fel ca mama ei. Ștefan, Arhiduce de Austria(n. 1932), Maria Ileana, Arhiducesă de Austria(n. 1933), Alexandra, Arhiducesă de Austria(n.
1935), Dominic, Arhiduce de Austria(n. 1937), Maria Magdalena, Arhiducesă de Austria (n. 1939), Elisabeta, Arhiducesă de Austria (n. 1942). După moartea soţului se căsătoreşte cu doctorul Ştefan Isărescu, iar după 1960 se călugăreşte, devenind maica Alexandra, stareţa mănăstirii
ortodoxe-române din Elywood City, Pensylvannia-S.U.A.
Moare pe 21.01.1991 după ce a vizitat România postrevoluţionară, în special Branul atât de drag ei şi fiind singurul dintre copiii Cuplului Regal care şi-a văzut visul împlinit - acela de a-şi vizita din nou ţara natală”.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală Regina Maria și Principesa Ileana, surprinse la Balcic, în imagini rare oferite de academicianul dobrogean Orest Tafrali (galerie foto)
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari