Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:59 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Lică Gherghilescu schimbă prefixul. Despre debut și numirea sa ca director al teatrului pe care l-a înființat

ro

06 Mar, 2021 00:00 4911 Marime text
  • Pe 7 martie, actualul consilier personal coordonator al domeniului cultural al președintelui Consiliului Județean Constanța împlinește 60 de ani
  • Unul dintre marii regizori români ai teatrului de animație, Cristian Pepino, despre debutul ca actor și director ale sărbătoritului


Dacă astăzi este consilier personal al președintelui Consiliului Județean Constanța, în calitate de coordonator al domeniului cultural, este și pentru că Lică Gherghilescu s-a remarcat ca director al Teatrului pentru copii și tineret din Constanța, pe care l-a înființat și manageriat timp de două decenii. În februarie 2003 a fondat Teatrul pentru copii şi tineret din Constanţa, astăzi „Căluţul de mare“, având ca structură de bază Secţia de Păpuşi a Teatrului „Ovidius“.



În urmă cu aproape trei ani, pe 12 iunie 2018, cu prilejul evenimentului organizat de cotidianul ZIUA de Constanța dedicat comunității teatrale constănțene, actorului și directorului Lică Gherghilescu îi erau recunoscute meritele pentru întreaga sa carieră.

Născut pe 7 martie 1961 la Topraisar, în județul Constanța, actorul Lică Gherghilescu a adunat o sumă de roluri, atât în teatru, cât și în film, cărora li se adaugă, în ultimii ani, şi vocaţia de dascăl, la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius“.
 

Debutul ca actor

Regretatul profesor Valentin Sgarcea (3 ianuarie 1951 – 6 mai 2019), om de o inteligență și pasiune pentru teatru rar întâlnite, a fost primul care i-a marcat drumul spre viitoarea carieră artistică a lui Lică Gherghilescu.
În volumul „Metamorfoza unui vis” scris de secretarul literar-artistic Anaid Tavitian, pe care îl puteți lectura în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța, sunt menționate două momente extrem de importante din viața sărbătoritului.
Într-un interviu fluviu realizat cu unul dintre marii regizori români ai teatrului de animație - Cristian Pepino, acesta își amintește cum a debutat cel care pe atunci era elev: „Un alt moment important pentru mine a fost spectacolul «Inimă rece”, în scenografia lui Mircea Nicolau, în care au debutat Crenguţa Hariton (astăzi actriţă la Nottara) şi Lică Gherghilescu, astăzi director al Teatrului pentru Copii şi Tineret. Erau încă elevi de liceu, dar strălucitori pe scenă, siguri pe ei, fireşti, ca niște actori adevăraţi. Elementul central din decor era o plută din bușteni care era de fapt o pantă, şi pe care veneau actorii la începutul spectacolului, avansând către sală. Pluta se desfăcea apoi în două segmente şi se transforma în mansarda în care locuia Peter Munk, masa de joc din tavernă, trăsura lui Peter când era bogat etc. La sfârșitul spectacolului se suiau cu toții pe plută și se depărtau. Spectacolul (care a luat și el o serie de premii) se bucura de un mare succes la copii. La sfârşit, năvăleau pe scenă, urmărindu-i pe actori până la cabine”.


Debutul ca director
În același interviu, cu același regizor Cristian Pepino, este descrisă venirea la conducere a lui Lică Gherghilescu: „Între timp s-au mai întâmplat și lucruri triste şi tulburi, dar din fericire a venit la conducere un director extraordinar, Lică Gherghilescu, care a reușit să facă să renască acea atmosferă de lucru extraordinară, adică aşa cum trebuie să fie la Teatrul din Constanţa. Este o trupă extraordinară, pasionaţi de munca lor. Și de la an la an văd cum «cresc» spectaculos. Cred că un mare merit are și Lică Gherghilescu, care nu numai că este un actor excelent, dar şi un profesor foarte bun, și urmărește spectacolele, repetițiile, dându-le mereu sfaturi. E un lucru minunat să lucrezi cu asemenea artiști, cu artişti adevăraţi, și într-un climat sănătos de lucru”.


Citește și:

#DobrogeaDigitală: La mulţi ani, Lică Gherghilescu!
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari