Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:26 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală In Memoriam regizorul tehnic Nicolae Gheorghiu

ro

10 Nov, 2020 00:00 3604 Marime text

Anul trecut, discret, a trecut în lumea umbrelor regizorul tehnic Nicolae Gheorghiu (născut pe 10 noiembrie 1937), căruia cotidianul ZIUA de Constanța i-a omagiat activitatea în urmă cu doi ani, cu prilejul evenimentului #RespectTeatru acordându-i Medalia „Jean Ionescu“ împreună cu placheta #RespectTeatru, iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa, dar şi scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa.
 
Despre activitatea celui care astăzi ar fi împlinit 83 de ani și care a urcat în carieră de la sunetist al Teatrului Dramatic la regizor tehnic al Teatrului de păpuși am găsit referințe în volumul „Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii“, autori Georgeta Mărtoiu şi Anaid Tavitian:

„N-aş vrea să mai reiau apologia regizorului tehnic. Dar am să spun că zeci de ani, Teatrul de păpuşi a avut în persoana lui Nicolae Gheorghiu unul foarte bun, încărcat cu obligaţii în plus faţă de cei de la Teatrul Dramatic. Este un bătrân «şobolan» de teatru, care cunoaşte toate meseriile scenei, pe care, la nevoie, chiar le-ar putea exercita“.
 
De asemenea, activitatea lui Nicolae Gheorghiu este reflectată și în cartea „Metamorfoza unui vis“scrisă de reputatul secretar literar-artistic Anaid Tavitian.
 
„Regizorii tehnici răspund nu doar de calitatea artistică, tehnică şi administrativă a spectacolului, ci şi de integritatea corporală a numeroşilor participanţi la spectacol, de disciplina şi liniştea perfectă în care aceştia trebuie să lucreze. Teatrul de Păpuşi Constanţa a avut mulţi ani în persoana lui Nicolae Gheorghiu, unul dintre cei mai buni regizori tehnici din ţară. Având experienţa lucrului la scenă, în echipă (a fost la început sunetist la Teatrul Dramatic Constanţa) şi-a îndeplinit profesia cu precizie tehnică şi pasiune. În caietul său de regie tehnică avea notate până în cele mai mici amănunte mişcarea actorilor, modul de montare a decorurilor şi luminilor, astfel încât şi după zeci de reprezentaţii spectacolul rămânea aşa cum fusese gândit şi realizat de regizor şi scenograf.
 
Ani de zile, tonul vocii sale, calm şi politicos, anunţând la difuzor începerea spectacolului sau intrarea actorilor în scenă, a contat enorm în momentele de concentrare care precedau o premieră sau un spectacol, jucat la sediu, în turneu sau festivaluri. Când intrai în culise, primul pe care îl vedeai era regizorul Nicolae Gheorghiu aşezat la măsuţa sa. Eu una, găseam întotdeauna, când aveam nevoie, în dulapul lui din teatru, textele pieselor din repertoriul curent, sau mai ales, celor de la începuturile teatrului, toate păstrate cu multă grijă“.
 
#citește mai departe în volumul „Metamorfoza unui vis“

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Citește și:

#RespectTeatru: Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru regizorul tehnic Nicolae Gheorghiu (galerie foto)
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari