Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Fosta mare gimnastă Simona Amânar, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

21 Nov, 2020 00:00 3151 Marime text

Simona Amânar, fostă mare gimnastă, multiplă campioană olimpică, mondială și europeană a transmis un călduros și puternic mesaj de Ziua Dobrogei.


Redăm mai jos cele scrise de gimnastă:

Dobrogea - tărâm locuit încă din cele mai vechi timpuri. Între invazii și refaceri, între operațiuni militare și colectivizare, pământul Dobrogei, azi extremitatea estică a Uniunii Europene, are o istorie tumultuoasă. Este nu doar deschiderea la Marea Neagră, nu doar Delta, dar și mozaicul multietnic, un exemplu de trai în pace a comunităților etnice din zonă. Este onorant să-mi permiteți să iau parte alături de dumneavoastră la aceasă sărbătoare. Numai când ne gândim la personalități dobrogene, de la Ion Jalea și Petru Vulcan până la Mihail Coiciu și Grigore Antipa, realizez că mi-ați permis să mă număr printre nume istorice.

Dobrogea este prima mea casă, copilăria, începuturile, locul părintesc este ACASĂ. La toate concursurile internaționale, crainicii adăugau la prezentarea mea: ”Simona Amânar din Constanța”. Sper ca, de-a lungul carierei mele, să vă fi făcut mândri, așa cum eu m-am mândrit mereu că sunt dobrogeancă. Vă urez și îmi urez și mie alături de dumneavoastră să fim uniți, așa cum s-a unit Regatul României cu Dobrogea, acum 142 de ani și să trecem cu bine peste aceasta perioadă de încercare pentru toate națiile. Vă mulțumesc că nu m-ați uitat ca fiind membră a marii familii dobrogene!

Sunt născută și crescută în Dobrogea până la vârsta de 13 ani. După acești ani, am rămas legată sufletește de Dobrogea, de Constanța, părinții și fratele meu locuind acolo. Chiar dacă viața m-a desprins de Dobrogea natală la o vârstă fragedă, am rămas mereu într-o strânsă legătură cu lumea de acolo.

Dobrogea reprezintă ceva aparte pentru România, țara în care fiecare regiune se identifică cu ceva specific. Nu putem vorbi despre Dobrogea fără a face trimitere la Marea Neagră și Delta Dunării, la toate lacurile sărate și de apă dulce aflate în zonă, la cetățile Histria și Tomis, care marchează legătura noastră cu strămoșii noștri, la Tropaeum Traiani de la Adamclisi, care marchează legătura noastră cu latinitatea, la Podul Anghel Saligny, care este o adevarată operă, ținând cont de timpul și modul când a fost realizat, la Munții Dobrogei care sunt unici în țara noastră. Nu pot să omit un lucru mai puțin cunoscut, dar care trebuie să fie mult mai mult menționat: peștera Movile de lângă Mangalia, un loc unic în lume, cu peste 35 de specii de artropode și insecte, un loc care nu este pomenit prea des, deoarece nu este deschis publicului, având anumite condiții specifice, dar care prin unicitatea sa la nivel mondial ar trebui marcat și pomenit mult mai des.

Ținând cont de istoria Dobrogei, de convulsiile petrecute în istoria sa, cred că un prim lucru care trebuie remarcat în caracterul dobrogenilor este dat de simbioza culturală, de modul în care oameni de diferite religii și culturi au reușit să trăiască atât de bine în decursul istoriei. Hărnicia, inteligența și devotamentul sunt capitole la care dobrogenii se remarcă.



Dacă este să încercăm paralele între Dobrogea și alte locuri din lume vizitate de către mine am putea rapid să facem aceste lucruri. Însă eu sunt subiectivă când vine vorba despre Dobrogea mea natală și o consider unică, fără termen de comparație cu alte zone. Sigur, nu este perfectă, sunt multe de făcut și îndreptat, dar, prin specificul ei, prin oamenii ei, este un loc unic pentru mine și care nu poate fi comparat cu nimic.


Dobrogea - tradiție și multiculturalism! Să continue pe drumul dezvoltării economice, sportive și culturale, să-și păstreze tradițiile și să rămână aceiași români devotați, harnici și inteligenți.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari