Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:50 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Revista „Misiunea”, la un nou număr

ro

05 Jul, 2022 00:00 2937 Marime text


A apărut recent numărul 9 al revistei „Misiunea”, publicație a Centrului de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”, cu sediul la Mănăstirea Dintr-un Lemn.

Revista apare sub egida Academiei Oamenilor de Știință din România și Arhiepiscopiei Râmnicului, începând cu anul 2014, și adună între coperțile sale elegante articole pe tema conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României, istoria Bisericii Ortodoxe și altor culte din România, istoria Armatei Române, evenimente majore din istoria românilor, recenzii și prezentări de carte.

Centrul, precum și revista, au fost fondate și sunt conduse de neobositul prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, reputat istoric constănțean care și-a însușit, ca pe o datorie, „misiunea” de a ține aproape biserica și armata - sufletul și trupul identității noastre ca popor.

Nu e o treabă ușoară, dar profesorul Ciorbea și-o face totdeauna cu seriozitate, foarte multă muncă și responsabilitate.

Cel mai recent număr al publicației, însumând 200 de pagini, se deschide cu un material aparținând Înaltpreasfințitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, despre influența isihasmului asupra spiritualității, artei și culturii românești în secolul al XIV‑lea, urmat de un text aniversar, pe care fondatorul Centrului i-l dedică maicii starețe stavroforă Emanuela Oprea, la împlinirea a 40 de ani de când se află la „timona” Mănăstirii Dintr-un Lemn.

Primii ani de carieră ai generalului Paul Teodorescu sunt apoi evocați într-un material care adună mărturii ale efortului tânărului ofițer de a se autoperfecționa, stăruință apreciată cum se cuvine de către superiorii săi, în cuvinte apreciative și calde recomandări.

Mai remarcăm, de asemenea, textul istoricului Narcis Dorin Ion, director al Muzeului Peleș, despre un aspect mai puțin cunoscut din timpul domniei controversatului Carol II, și anume  vocația sa de fondator și Mecena, de inițiator al construcției a numeroase catedrale ortodoxe, răspândite pe tot teritoriul României Mari.



În paginile revistei, mai poate fi parcurs studiul interesant al lui Dumitru Manolache, despre „Miorița, creație revelată prin logos”, materialul colonelului Remus Macovei despre „Careul de onoare francez din Constanța”, precum și ample note de lectură pe marginea unor volume comentate de profesorii Stoica Lascu, Dan Dragoș Sichigea, pr. Constantin Olariu sau pr. prof. unit. dr. Constantin Necula.

O lectură utilă și o imagine a modului în care ar trebui respectate și promovate valorile culturii și spiritualității românești, publicația rămâne un model de responsabilitate într-o lume tot mai dezintegrată și mai lipsită de repere.
 
Citește și:

Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, premiat de către Academia Oamenilor de Ştiinţă din România

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari